Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysk statskontrollerad tv hängde ut en svensk diplomat med namn och bild, anklagad för att ha smitit från notan på en restaurang. (SVT har avidentifierat diplomaten i videon.) Foto: Rysk tv

Rysk kampanj mot svensk diplomat

Uppdaterad
Publicerad

En svensk diplomat anklagas i rysk tv för att ha smitit från notan i samband med ett restaurangbesök. Det har resulterat i en ny annonskampanj på busskurer i Moskva.

– Uppgifterna i rysk media är felaktiga, skriver svenska UD.

I ett tv-inslag på den statskontrollerade kanalen NTV visas övervakningsbilder från en restaurang där den svenske diplomaten ses sitta tillsammans med två kvinnor och en man, som beskrivs som en tysk kollega. De utländska gästerna ska bland annat ha ätit räkor i pepparsås och fisk från Bajkalsjön samt druckit alkoholhaltiga drycker, och anklagas för att inte ha betalat hela notan på 8 000 rubel.

En anställd säger att svensken bara betalade 2 000 rubel, och på uppmaning från personalen att lägga till pengar sade han sig redan ha betalat 10 000 kontant. Enligt speakerrösten ringde ägaren polis efter att först ha försökt stoppa diplomaterna från att köra iväg.

Teckningar på busskurer

Inslaget visades i april, men sedan dess har historien tagit en ny vändning. I början av juni dök tecknande annonser upp på busskurer utanför Sveriges ambassad i Moskva. På teckningarna syns den svenske diplomaten stå bokstavligt talat med mössan i hand och tigga pengar.

”Hjälp mig, svensk diplomat, att betala restaurangnotan. Alla mina pengar har gått åt till kriget i Ukraina”, står det. Bakom diplomaten har tecknarna ritat en nidbild av Volodymyr Zelenskyj.

I tv-inslaget sägs också att diplomaten skickat ett brev till lyxkrogar i Moskva. Syftet med brevet ska ha varit att be om ”stamkundsrabatt” på notan för utländska delegationer som besöker krogarna.

Svenskar hängs ut i ryska medier

Det är inte första gången som kontroversiella affischer dyker upp utanför ambassaden. I maj i fjol anklagades flera kända svenskar för nazistsympatier i en annonskampanj på just busskurer.

Det är inte heller första gången som svenska diplomater hängs ut i ryska medier. Hösten 2022 anklagades en svensk diplomat för att ha spridit homosexuell propaganda. Vintern 2021 utvisades en annan diplomat efter påståenden om att denne deltagit i en demonstration.

– Vi kan konstatera att förutsättningarna för svensk diplomatisk verksamhet i Ryssland har försvårats på många sätt, skriver UD till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.