Satelitbilder visar hur IS bränner däck för att hindra militärstyrkorna från att dra in i Mosul

Styrkor närmar sig Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Bilder som SVT Nyheter har tagit del av visar delar av den irakiska staden Mosul som koalitionsstyrkorna har tagit sig in på i ett försök att ta sig in i Mosul. Den irakiska armén och kurdiska Peshmergastyrkor möter motstånd av terrorgruppen Islamiska staten, som bland annat bränner bildäck för att göra det svårare att se.

Den irakiska armén och Peshmergatyrkorna är uppbackade av en amerikanskledd koalition som inrättades efter att Islamiska staten tog sig in i Irak från Syrien 2014.

Närmar sig staden

Satellitbilder, som släpptes av den amerikanska konsultverksamheten Stratfor, visar bilder på IS-kontrollerade orterna Bartella och Bakhdida, i närheten av Mosul. Koalitionsstyrkorna närmar sig Mosul. På bilderna ser man bland annat svart rök, som ska bero på att IS har bränt däck för att göra det svårare att se.

Slaget om Mosul 2016-2017

Invånare i Mosul har vittnat om att IS har använt civila som mänskliga sköldar i slaget om staden. Enligt rapporter ska IS-ledaren vara en av de tusentals militanter som är kvar i staden, och står fast vid att gå långt för att motsätta sig koalitionen.

30.000 i striden

I måndags meddelade IS att tio självmordsbombare från gruppen hade utsatt motståndsstyrkor för attacker och att ”fienderna” hade omringat fem byar utan att lyckas ta tillbaka dem. Uppgifterna är dock än så länge obekräftade.

Det var även i måndags som den irakiska premiärministern, Haider al-Abadi, meddelade att en offensiv har påbörjat, två år efter att landets största stad föll i händerna på terrorgruppen.

30.000 från armén, sunnisoldater och kurdiska Peshmerga-anhängare väntar strida i flera veckor, kanske till och med månader. Planen är att omringa staden för att sedan störta mellan 4.000 och 8.000 IS-terrorister.

Sverige bistår ej med vapen

Samtidigt kommer uppgifter om att Sverige inte kommer att skicka vapen till de kurdiska peshmerga-styrkorna. Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) har föreslagit att Sverige ska beväpna de kurdiska styrkorna med bland annat granatgevär och kulsprutor.

– Regeringen kommer inte att föreslå det. Vi har för avsikt att fördubbla den svenska styrkan från 35 till 70 man och det handlar om utbildning och mentorering, säger försvarsminister Peter Hultqvist till TT.

– Jag har uppfattat det som att det finns en bred uppslutning i riksdagen bakom karaktären på det svenska bidraget. Behoven är många men det svenska bidraget är uppskattat och det påverkar deras militära förmåga. Olika länder i koalitionen har tagit på sig olika roller, säger Hultqvist.

Dessutom är det så att den svenska försvarsförmågan är i ett uppbyggnadsskede och några större överskott att skicka till andra länder finns inte, enligt försvarsministern.

Allan Widman (L) anser att Sverige bör göra mera.

– Principiellt ser jag ingen skillnad mellan att ställa upp med militära instruktörer och att beväpna peshmerga, säger han till Sydsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet