Psykologen: ”Sudan kan bli nytt Syrien”

Publicerad

I Sudan har internet varit stängt i en månad och det styrande militärrådet klamrar sig allt hårdare fast vid makten. Landet som tidigare länge har varit ett viktigt genomfartsland för migranter på väg till Europa kan nu bli ett land som folk flyr från.

Sedan början av juni har gatorna i huvudstaden Khartoum befolkats med tusentals soldater från insatsstyrkan RSF, en grupp som pekats ut som ansvariga till massakern i staden den 3 juni.

– En av anledningarna till varför jag inte går ut mer är för att jag inte klarar av att se dem på gatorna. Jag mår fysiskt illa när jag ser deras bilar, säger Gihan Althair Hamed, som var ögonvittne till massakern.

Migranter från Eritrea, Etiopien och Somalia har i flera år kommit genom Sudan på sin väg till Europa. För att stoppa dem slöt EU ett avtal med Sudan – den så kallade Khartoumprosessen redan år 2014.

”Blir ännu ett Syrien”

Enligt flera rapporter har mycket av de flera hundra miljoner euro som EU har pumpat in i Sudan gått vidare bland annat till att finansiera insatsstyrkan RSF. Därför anser många i Khartoum att EU är medskyldig till massakern den 3 juni.

Före massakern, när Sudan såg ut att gå mot demokrati var det många i diasporan som återvände hem. Nu är det som om diktatorn Omar al-Bashir var tillbaka, säger psykologen Sulaima Ishaq Sharif, som har behandlat flera kvinnor som våldtogs av soldater den 3 juni.

– Om dessa människor behåller makten kommer vi aldrig att få det Sudan vi vill ha. Det kommer bli ännu ett Syrien, ännu ett Libyen och det kommer att öka migrationen till Europa, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer