I Sudans huvudstad Khartum pågår stora protester mot det styrande militärrådet. Foto: AFP/TT

Flera personer uppges skjutna under demonstrationer i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Sex civila och tre paramilitära soldater ska ha skjutits i Sudans huvudstad Khartoum, rapporterar Reuters. Enligt nyhetssajten Aljazeera uppges en demonstrant ha skjutits till döds i staden Atbara.

Tusentals sudaneser deltar i ”miljonmarschen” för att protestera mot det styrande militärrådet och för att kräva en övergång till civilt styre. Vittnen uppger till nyhetsbyrån AFP att polisen använt tårgas för att skingra demonstranterna, och enligt Reuters berättar vittnen att säkerhetsstyrkorna avlossar skott i luften medan demonstranterna marscherar mot försvarsministeriet.

Vice chefen i Sudans militärråd säger att ett okänt antal prickskyttar har skjutit minst sex civila och tre paramilitära soldater i Khartoum, rapporterar Reuters.

En man uppges har skjutits till döds

Parallella protester pågår också i städerna Al-Obied, Madani och Khasma el-Girba, enligt AFP. I staden Atbara, 35 mil från Khartoum, uppges det första dödsoffret ha krävts, skriver nyhetssajten Aljazeera. Mannen ska ha dött efter att ha skjutits i bröstet.

Manifestationen är den första stora sedan den 3 juni, då över 100 demonstranter uppges ha dödats av soldater.

Militärrådets vice ledare Mohamed Hamdan ”Hemedti” Dagalo har varnat proteströrelsen, som varit fredlig sedan den tog sin början i december i fjol, för att ägna sig åt ”vandalism” under marschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.