Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Maja Persson, utrikesreporter, om reaktionerna efter att Rishi Sunak lämnat en minnesstund i Normandie. Foto: SVT

Sunak i blåsväder efter D-dagen – ”Fullständigt ramaskri”

Publicerad

Storbritanniens Rishi Sunak har hamnat i blåsväder sedan han avvikit i förtid från högtidlighållandet av ”D-dagen” i franska Normandie. Skandalen skulle kunna utgöra spiken i kistan för premiärministern – som redan ser ut att gå mot en rejäl förlust i det stundande valet.

”Vid närmare eftertanke var det ett misstag att inte stanna längre i Frankrike. Jag ber om ursäkt”, skrev Rishi Sunak på X i förra veckan.

Bakgrunden till ursäkten är det högtidlighållande av ”D-dagen” som premiärministern deltog i den 6 juni. Dagen markerade 80 år sedan landstigningen, som brukar beskrivas som början på slutet för Andra världskriget.

Sunak var på plats i Normandie under förmiddagen, men senare under dagen syntes han inte till. Orsaken har sedan dess visat sig vara att premiärministern reste tillbaka till Storbritannien för att göra en tv-intervju.

– Det här har blivit en jätteskandal i Storbritannien. Här är krigsminnet och alla krigsveteraner jätteviktiga. Det är kanske lite svårt att förstå som svensk hur illa det här är, men det har varit ett fullständigt ramaskri här, säger SVT:s reporter Anna-Maja Persson på plats i London.

Jättelikt gap i mätningarna

Ramaskriet, som märkts såväl i oppositionen som i Sunaks eget parti, kommer synnerligen olägligt för premiärministern. Storbritannien går till val om mindre än en månad, och av mätningar att döma går Sunak mot en rungande förlust.

– Det är riktigt, riktigt tungt. Jag har pratat med oerhört många människor här, allt från utrikesminister David Cameron till statsvetare och vanligt folk, och jag har inte hört en enda säga att Rishi Sunak och Tories kommer att kunna vinna valet, säger Persson.

I en mätning som nyligen publicerades av Sky News fick oppositionspartiet Labour 422 mandat i det brittiska underhuset, vilket skulle utgöra en ökning med hela 222 stycken från föregående val. I samma mätning fick Sunaks parti Tories endast 140.

– Gapet verkar vara ointagligt nu. Det är så kort tid kvar på kampanjen, och allt Tories och Sunak gjort hittills har inte funkat, helt enkelt, säger Anna-Maja Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.