Premiärminister Boris Johnson behöver 320 röster för att få igenom sitt brexit-avtal. Arkivbild. Foto: TOBY MELVILLE/TT

Super Saturday: Ödesstund för brexit – eller inte?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det hör inte till vanligheterna att det brittiska parlamentets underhus håller omröstning på en lördag. Det har bara hänt fyra gånger tidigare, senast för 37 år sedan när Falklandskriget bröt ut.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Brittiska medier har döpt den ovanliga sittningen till ”Super Saturday” för att beskriva allvaret i det som väntar under lördagen.

Av underhusets 650 ledamöter kommer 639 att delta i omröstningen (Sinn Féins sju ledamöter samt talmannen John Bercow och hans vice talmän deltar inte). Premiärminister Boris Johnson behöver 320 röster för att få igenom sitt avtal med EU. Den stora frågan är om han lyckats skramla ihop tillräckligt många ledamöters stöd.

Brexit

Det enkla svaret är: ingen vet. Mycket tyder på att resultatet kan bli oerhört jämnt med bara några få rösters skillnad mellan ja och nej.

Enligt tidningen Financial Times vinner ja-sidan med bara två rösters majoritet. BBC:s stjärnreporter Nick Watts tror också på seger för ja-sidan, med sex rösters majoritet.

Kanske lite oväntat för många eftersom det nordirländska unionistpartiet DUP ju bestämt avvisat det nya avtalet. Men det kan vara så att Boris Johnson inte är så beroende av de tio DUP-rösterna när allt kommer omkring.

Två andra grupperingar tros vara avgörande när rösterna räknas. Dels de så kallade ”Spartanerna”, de allra mest hårdföra brexitörerna. Här har några redan aviserat att de tänker stödja avtalet, andra är mera osäkra. Dels ett antal labourledamöter som kommer från områden där många röstade för att lämna EU och som vill ha ett ordnat utträde.

Tillägg med sprängkraft

Som brukligt är kommer underhuset också att rösta om ett antal tillägg, exakt vilka tillägg bestäms av talmannen.

Och det är ett tillägg som har potentiell sprängkraft och som kan göra att brexit skjuts upp även om underhuset röstar ja till Boris Johnsons avtal.

Det är Sir Oliver Letwin, en av 21 Tory-rebeller som kastats ut ur partiet, som lagt fram tillägget. Han litar inte på att risken för en No Deal, en avtalslös brexit, är helt undanröjd och vill att underhuset bara ger sitt preliminära stöd för avtalet ända tills all nödvändig lagstiftning är klar. Det innebär sannolikt att premiärministern tvingas be om en förlängning av brexit till den 31 januari 2020 även om avtalet röstas igenom. Letwin har dessutom stöd över partigränserna vilket ökar chanserna att det röstas igenom.

Så en varning här till alla som är trötta på brexit: it ain´t over ´til it´s over.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet