Foto: SVT

Superbakterier dödar 60.000 indiska bebisar – varje år

Uppdaterad
Publicerad

I Indien säljs mest antibiotika i världen och det är här de farligaste resistenta bakterierna finns. Mest utsatta är nyfödda utan immunförsvar. SVT:s korrespondent Malin Mendel Westberg har besökt en avdelning för smittade spädbarn i Delhi.

Jag blir runtvisad bland små bäddar och kuvöser av doktor Neelam Kleer. Hon är en av Indiens främsta experter på bakterier som är resistenta mot antibiotika.

– De flesta bebisar som vi vårdar har någon form av infektion orsakad av resistenta bakterier, och då hjälper inte antibiotika. Vi förlorar många bebisar, säger Neelam Kleer.

Friktion

Tre av tio överlever

Hennes erfarenhet är att av de små barn vi ser omkring oss förväntas tre av tio överleva. De andra kommer att dö av infektioner som förr gick lätt att bota, men som nu har blivit livsfarliga. Varje år dör cirka 60.000 nyfödda dör av resistenta bakterier i Indien.

– Antalet drabbade ökar liksom antalet resistenta bakterier, samtidigt som de antibiotikasorter som fungerar blir allt färre, säger Neelam Kleer.

Bebis utan namn

Hon presenterar mig för en av de mammor som vakar vid sitt barn. Jag frågar vad dottern heter och får veta att hon har inget namn. Det får hon först om hon överlever.

– Jag är så orolig då flera av hennes organ inte fungerar på grund av en infektion. Men nu svarar hon på medicineringen och blir bättre för varje dag, berättar Gargi Bartaya och lyfter försiktigt upp sin lilla flicka.

Kunder vill ha snabba resultat

Det är bristen på sanitet som gör att bakterierna frodas i Indien och för att bota infektionerna som följer används antibiotika. Överallt finns apotek och på många frågas inte efter recept. Kunderna vill ha snabba resultat och köper antibiotika för vanliga förkylningar. För att spara pengar används dessutom medicinerna så få dagar som möjligt, och det gör att bakterier som överlever kan utveckla resistens. 

– Om vi inte får bukt med problemet omedelbart har vi snart inga fler antibiotikasorter att ta till, säger Neelam Kleer.

Gargis dotter söker sin mammas blick med stora klara ögon och gnyr lite när hon läggs tillbaka i den lilla sängen.

– Jag hoppas vid gud att hon blir bra. Jag tror hon kommer att klara sig, säger Gargi Bartaya.

Se senaste programmet av Friktion här!

Om Friktion

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 19:e april handlar det om hotet från superbakterierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet