Foto: TT/SVT

”Superbakterierna ett mycket värre hot än cancer”

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med multiresistenta bakterier i världen växer. Professor Björn Olsen kallar kampen mellan antibiotikan och bakterierna för ett krig. – Och vi kommer att förlora det kriget. Om vi inte gör något nu, säger han i SVT:s Friktion.

Antibiotikan är en avgörande byggsten i dagens sjukvård betonar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

– Antibiotikan är medicinens största mirakel. Jag brukar säga att det till och med är större än skalpellen. Det har banat väg för all den sjukvård som vi tar för given i dag, cancerbehandling, hjärtoperationer, protesbyten och allt sådant.

Friktion

Har missbrukats från början

Antibiotika har under lång tid hjälpt människor att behandla infektioner som orsakats av bakterier. Men de senaste tio åren har det varit en explosionsartad spridning av superbakterier som antibiotika inte tar död på.

– Så fort vi fick den i vår hand så har vi börjat missbruka den. Det pågår ett slags Darwinistiskt krig just nu, med antibiotika och bakteriernas förmåga att ständigt förändra sig.

”Gödslas med antibiotika”

Ett problem är djuruppfödningen. Två tredjedelar av all världens antibiotika går åt till djurhållning.

– Det gödslas med antibiotika för att djuren ska kunna växa under taskiga förhållanden, så att vi kan sätta i oss köttet och bli ännu fler. I hela den här nästan djävulska ekvationen så finns bara en förlorare, det är vi. Vi kommer att förlora det här kriget. Om vi inte gör något nu.

Brittiske finansminister George Osborne sa nyligen: ”om vi inte agerar globalt blir multiresistenta bakterier ett värre hot mot mänskligheten än cancer”.

Björn Olsen tycker inte att det är någon överdrift.

– Det är en realitet redan nu. Det är ett mycket värre hot än cancer. Är det så att man drabbas av en multiresistent bakterie som är resistent mot all antibiotika och man får en infektion av den, ja då dör man.

Se senaste programmet av Friktion här!

Om Friktion

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet