Orkanen Trami fotograferad astronauten Alexander Gerst på den Internationella rymdstationen. Foto: A. Gerst/ESA/NASA/Reuters/TT

Superorkanen Trami närmar sig Japan

Publicerad

Superorkanen Trami rör sig mot Japan söderifrån och till helgen väntas ovädret drabba landet, varnar Japans meteorologiska institut.

Orkanen Trami som är på väg mot Japan har försvagats men kan åter öka i styrka innan den når landet den här helgen. Trami väntas nå de sydligaste delarna redan på fredag kväll och de boende i området kan förvänta sig kraftig regn och hårda vindar hela lördagen. 

– Eftersom det förväntas dra in över Japan i hög hastighet, uppmanar vi människor att vara vaksamma under de närmaste dagarna, säger Sakiko Nishioka vid det meteorologiska institutet.

Bilder från den Internationella rymdstationen, som astronauten Alexander Gerst publicerade på Twitter i tisdags, visar Tramis enorma öga. Gerst beskriver det som att någon dragit ut hela planetens gigantiska avloppspropp.

Mycket extremväder på kort tid

Om prognosen håller, kommer Trami att bli den senaste i en rad extrema väderrelaterade händelser i Japan på kort tid.

De västra delarna av landet återhämtar sig fortfarande från en orkan från början av september som krävde elva liv. De västra delarna av Japan drabbades även av kraftiga regn tidigare i år och den gånga sommaren sattes värmerekord.

I september skakade en jordbävning den norra ön Hokkaido. Jordbävningen utlöste jordskred och över 40 personer omkom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer