Bilder från Filippinerna 1 november som drabbats av tyfonen Goni. Foto: TT

Superorkanen Goni drar in över Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Superorkanen Goni har dragit in över Filippinerna med vindbyar på uppemot 86 meter per sekund. Miljontals människor har evakuerats inför ovädrets ankomst. 10 personer har bekräftats döda hittills.

Goni är det starkaste oväder som registrerats över hela världen i år, rapporterar CNN.

Omkring 31 miljoner människor väntas påverkas av orkanen, som enligt de filippinska myndigheterna väntas orsaka katastrofala förhållanden i flera delar av landet med bland annat kraftiga regnmängder.

Filippinerna

Strömmen har gått på flera platser i landet. Det finns även en oro för att trängseln i evakueringslägren riskerar att skapa en ökad spridning av coronaviruset.

Uppgifter: Begravts levande

Vid 15-tiden, svensk tid, hade över 300 hus begravts under lavasten och lera som forsat ner från vulkanen Mayon.

– Ett flertal personer tros ha begravts levande, skriver en politiker för ett lokalt parti i kommunen Guinobatan, rapporterar Reuters.

Enligt Al Francis Bichara, guvernör i provnisen Albay, säger till CNN att en av de döda är ett femårigt barn som svepts iväg under en översvämning.

En rad flighter har ställts in sedan flygplatsen i Manilla stängts ner under dagen. Huvudstaden ligger i orkanens förväntade väg.

Begreppet tropiska orkaner

På engelska benämns tropiska orkaner i Asien ”typhoon” och tropiska orkaner i Amerika ”hurricane”. Många medier har valt att använda de svengelska varianterna ”tyfon” och ”orkan”. Men eftersom det rör sig om samma väderfenomen väljer SVT att kalla dem tropiska orkaner oavsett var i världen de inträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinerna

Mer i ämnet