Aung San Suu Kyi Foto: TT

Suu Kyi-porträtt plockas ned

Uppdaterad
Publicerad

Oxforduniversitetet där Aung San Suu Kyi tog sin examen har tagit ned den kritiserade Nobelpristagarens porträtt och ersatt det med ett verk av en japansk konstnär. Suu Kyi som är Burmas ledare har fått hård kritik för hur landets rohingyabefolkning behandlas.

Efter krisen i Burma har St Hugh's College vid universitetet i brittiska Oxford, där Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi studerade som ung, plockat undan hennes porträtt. Porträttet, som hängde vid huvudentrén, togs ned precis innan skolstart.

Aung San Suu Kyi tog examen i statsvetenskap och ekonomi vid St Hugh's College 1968.

På 1980-talet startade hon partiet NLD, men sattes kort därefter i husarrest av Burmas militärjunta som såg henne som ett hot mot sin egen maktställning. Under tiden i husarrest prisades hon för sitt fredliga motstånd mot juntan. 2016 fick hon till sist makten i Burma.

Väck avsky och förvåning

Men bara ett år senare är hennes ledarskap ifrågasatt. Den muslimska rohingyabefolkningens utsatthet och regeringens oförmåga eller ovilja att bevaka minoritetens rättigheter har väckt avsky och förvåning i omvärlden. FN klassar behandlingen av rohingya som etnisk rensning.

En halv miljon muslimer från Burma är på flykt, de flesta i gränslandet till Bangladesh.

Universitetet har inte bekräftat att läget i Burma är anledningen till att Aung San Suu Kyis porträtt nu ersatts med ett konstverk av den japanska konstnären Yoshihiro Takada.

Flyttas till ett förråd

I ett uttalande skriver universitetet att man ”fått en ny målning som gåva tidigare denna månad och den kommer att finnas utställd under en period. Under tiden kommer porträttet på Aung San Suu Kyi att flyttas till ett förråd.”

Universitetet i Oxford har tidigare uttryckt ”djup oro” för hur rohingyabefolkning behandlas i Burma.

Aung San Suu Kyi blev 2012 hedersdoktor vid universitetet, en titel hon får behålla tills vidare. Nästa vecka röstar dock Oxford om hon kommer att få behålla andra titlar hon tilldelats under sin tid i husarrest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.