Svalbard kan bli 10 grader varmare

Uppdaterad
Publicerad

Den globala uppvärmningen riskerar att slå hårt mot Svalbard, enligt en ny studie. Ögruppen, som är inbäddad i permafrost, väntas få plusgrader i medeltemperatur redan under det här århundradet.

– Vi har levt med klimatförändringarna under en längre tid. Det har blivit en del av vår vardag, säger Arild Olsen som är lokalstyrelseledare i Longyearbyen till SVT Nyheter.

Studien, Climate in Svalbard 2100, har gjorts av 44 ledande forskare på uppdrag av den norska miljömyndigheten. Om de globala utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka i samma takt som i dag kan Svalbard ha en medeltemperatur på en plusgrad vid år 2100.

Klimatkrisen

Måste tänka om

Det innebär en ökning med nästan tio grader från genomsnittet under perioden 1971–2000. Arild Olsen kommer just från ett möte om den nya rapporten när SVT Nyheter når honom.

– Vi har baserat hela vårt samhälle på permafrosten. Byggnader och infrastruktur är anpassade efter den. Om den smälter måste vi tänka om, säger Arild Olsen.

Jordskred och översvämningar

Förändringarna i klimatet har de sett under en längre tid. Stora sättningsskador har uppstått i byggnader i takt med att permafrosten ger vika. Och man har vidtagit åtgärder.

– Vi väntar oss snöskred, jordskred och översvämningar. Älven som delar staden har redan fått förstärkningar, säger Arild Olsen.

Förändringar för djur och människor

Enligt studien kommer Svalbard inte att bli obeboeligt, men det kommer att vara långt mer krävande att bo där år 2100. Och det gäller även om utsläppen minskar redan från och med nästa år.

– Det blir stora förändringar för både djur och människor. Förändringarna sker mycket snabbare här än på andra platser. Men i det långa perspektivet är vi förberedda. Nya problem ger nya utmaningar, säger Arild Olsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet