En etiopisk pojke i familjens majsfält. Rädda Barnen fruktar en svältkatastrof i Etiopien. Foto: TT

49 miljoner hotas av svält efter svår torka

Publicerad

Afrikas horn och södra Afrika upplever nu den värsta torkan på decennier. I Etiopien är torkan den värsta på 50 år och behovet av hjälp är skriande. – Situationen håller mig vaken om nätterna, säger Rädda Barnens Etiopienchef John Graham.

Väderfenomenet El Niño är rekordstarkt i år och härjar över kontinenten. Regnperioder har uteblivit och torkan har förvärrats i Östafrika och södra Afrika.

Värst drabbat är Etiopien. Enligt bland andra Oxfam och Rädda Barnen har den värsta torkan i landet på 50 år gjort att så många som tio miljoner människor behöver akut hjälp med att få mat. Sex miljoner av dessa är barn. Som om inte det var illa nog så har torkan gjort att 5,8 miljoner människor är i akut behov av rent dricksvatten.

Pengarna måste in snabbt

Rädda Barnen talar nu om att världen måste agera för att förhindra en ”katastrofal eskalering” av läget. Det krävs ett akut bidrag på ungefär två miljarder kronor för att förhindra att hundratusentals barn drabbas av akut undernäring, menar Rädda Barnen. Pengarna måste in före slutet av februari så att hjälpen hinner nå fram innan hungersäsongen, som börjar i april och når sin topp under augusti.

– Situationen håller mig vaken om nätterna. Om den här hjälpen inte når fram i tid är det ingen tvekan om att den hjälp som brukar nå fram under den värsta hungerperioden i augusti kommer att bli begränsad, säger Rädda Barnens Etiopienchef John Graham.

”Oförlåtligt”

– År 2016 när vi har alla system på plats för att förhindra en humanitär katastrof vore det oförlåtligt om det internationella samfundet inte agerade. 1984 sa vi ”aldrig igen”, så det är dags att vi kliver fram nu innan det är försent, fortsätter Graham.

Han syftar på hungerkatastrofen i Etiopien 1984 som bland annat inspirerade till den stora välgörenhetskonserten Live Aid.

– Det här är det värsta läget vi har haft under de 19 år jag arbetat i Etiopien och vi har mycket ont om tid.

Förra året fick Etiopien 40 miljoner kronor i humanitärt stöd från Sverige. Nu i början av 2016 har stödet redan ökat kraftigt med över det dubbla till 89 miljoner.

Många fler länder är illa ute

Samtidigt är inte bara Etiopien illa ute. FN:s livsmedelsprogram WFP rapporterar att 49 miljoner människor i länder i södra och östra Afrika kan komma att påverkas av den torka som förvärrats av El Niño.

Sydafrikanska tidningen Mail & Guardian har sammanfattat läget. I Sydsudan är 2,8 miljoner människor i stort behov av hjälp med mat, och minst 40.000 är på randen av katastrof, enligt tidningen. Tre miljoner av Zimbabwes invånare kan behöva humanitär hjälp i år. Och i Malawi är tre miljoner av befolkningen varje dag osäkra på om de kan få mat för dagen. Vissa delar av Angola plågas av stekande hetta och torka. I vissa provinser av landet är 15 procent av barnen undernärda. Dessa är bara några av de länder som drabbas av torkan.

Bättre i Västafrika

El Niño har å andra sidan gjort att de flesta länderna i Västafrika har fått normala mängder regn, eller nivåer över det normala, och skördarna har varit bra. I länder som Mali och Tchad är risken för livsmedelsrisk mycket låg.

El Niño väntas pågå i fyra till sex månader till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.