Vid fiskmarknaden i Hamburg står gatorna under vatten efter ovädret. Foto: TT

Svåra översvämningar efter höststorm

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem människor har omkommit i en höststorm som dragit fram över Centraleuropa och Danmark. I Tyskland är översvämningarna omfattande. Tågtrafik har ställts in i sju delstater

I Tjeckien har två personer omkommit under fallande träd. Även i Polen har två personer mist livet i olyckor med nerblåsta träd, enligt nyhetsbyrån Reuters. Tidningen Bild rapporterar att en man drunknade när en campingplats i tyska Niedersachsen hastigt översvämmades.

Omkring 200.000 personer i västra Polen blev strömlösa.

Elbe har stigit kraftigt

Från norra Tyskland kom skaderapporterna tätt under morgonen. Träd slets upp med rötterna, vattnet steg och räddningstjänsterna fick jobba sig svettiga. I Berlin har myndigheterna utlyst undantagstillstånd, rapporterar Berliner Morgenpost. Byggställningar har rasat på flera håll och människor som befann sig i närheten har skadats.

I Hamburg varnas för översvämningar eftersom floden Elbe har stigit kraftigt. Vattnet står högt på gator i centrum och räddningstjänsten har ryckt ut över 800 gånger, skriver Hamburger Abendblatt.

”Städerna Bremen, Hannover, Braunschweig, Göttingen, Wolfsburg, Hamburg, Kiel, Berlin, Dresden och Leipzig kan för närvarande inte nås med fjärrtrafiken”, meddelar järnvägsbolaget Deutsche Bahn.

Högt vattenstånd i Danmark

Även i Danmark råder varning för översvämningar, främst på Nordfyn och vid Odense Fjord. Vattenstånd på upp till 180 centimeter över det normala befaras.

Storabältbron stängdes i flera timmar, men vindarna har inte vållat så stora skador som befarat.

Lågtrycket kallas Herwart i Tyskland och Ingolf i Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.