Brandmän vid 101 Freeway, Ventura Californien. Brandmän kämpar mot elden nordväst om Los Angeles. Foto: Jae C. Hong/AP

Svåra skogsbränder i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Ett brandinferno rasar fortsatt i Los Angeles-regionen i södra Kalifornien, USA. Över 230 000 människor har tvingats fly, och tusentals hem hotas, bland dem flera exklusiva fastigheter i Bel-Air.

Myndigheterna har utfärdat en så kallad lila varningsnivå, något som aldrig hänt tidigare, på grund av extrema vindstötar som kan nå upp till 36 meter per sekund – med råge orkanstyrka. Kraftiga nordöstliga vindar har gett branden extra bränsle, och Los Angeles borgmästare Eric Garcetti uppmanar Los Angeles-bor att vara redo att fly med ett ögonblicks varsel.

Lågorna har slukat omkring 32.000 hektar sedan branden ”Thomas” bröt ut tidigare i veckan, och minst 4 000 brandmän bekämpar elden.

Lämnar allt

Ett av de områden som hotas är det exklusiva området Bel Air, där celebriteter och miljardärer som popstjärnan Beyoncé och Tesla-chefen Elon Musk bor. Polisen knackade dörr och gick ut med upprop i högtalare för att få folk att lämna sina hem.

Kraftiga vindar försvårar för brandmännen i släckningsförsöken. Bild tagen från den internationella rymdstationen ISS. Foto: astronaut Randy Bresnik/NASA

Många tvingades fly lågorna så hastigt att de lämnat bokstavligt talat allt bakom sig,

– Allt har blivit aska. Allt. Vi har ingenstans att bo. Vi har förlorat saker vi aldrig kan få tillbaka, säger Marolyn Romera-Sim på ett evakueringscenter i Ventura till AP.

Filter för konsten

Den kraftiga vinden gör det svårare för brandmännen i släckningsförsöken. Men de har lyckats släcka den brand som hotat Gettymuseet, med många berömda konstverk, enligt AP. Getty håller stängt under dagen, men museets ledning uppger att luftfilter ska skydda konstsamlingarna från rökskador.

USA:s president Donald Trump tänker på och ber för alla drabbade, skriver han på Twitter. Myndigheterna har utfärdat en så kallad lila varningsnivå, något som aldrig utfärdats tidigare, på grund av extremt kraftig och farlig vind som kan nå upp till 36 meter per sekund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Kalifornien

Mer i ämnet