Johan Rockström, professor i miljövetenskap, förklarar bränderna i Kalifornien. Foto: TT

Därför startar bränderna – miljöexperten svarar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals personer har tvingats fly efter ännu ett brandinferno i Kalifornien. Varför blir det sådana stora bränder i dessa trakter? Johan Rockström, professor i miljövetenskap, svarar.

Varför är det så många bränder?

– Den här typen av extrema bränder uppstår av en kombination av naturliga fenomen och den av människan orsakade globala uppvärmningen. Torra skogar och extremt låga vattennivåer uppstår av en exceptionell torr sommar och i kombination med väderfenomenet El Niños starka vindar blir det en fortsatt risk för brand även under de månader som inte är de mest torra.

Hur mycket har det med den globala uppvärmningen att göra?

– De naturliga fenomenen förstärks av att haven och atmosfären är en grad varmare och det skapar vindar som är mer aggressiva än någonsin tidigare. Det är viktigt att kommunicera att det rör sig om en kombination av naturliga fenomen och av människan förstärkt händelser. Människan själv är en triggerfaktor och i en del fall även den direkta orsaken till att bränderna startar.

Har det varit fler bränder än vanligt det senaste året?

– Det har definitivt varit en hög frekvens av allvarliga bränder i västra och mellersta USA till följd av extrem torka under 2015-2017. Det har också varit ett väldigt långt El Niño-fenomen som lett till översvämningar i södra Asien. torka i östra och södra Afrika och torka i västra och mellersta USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Kalifornien

Mer i ämnet