Matias har släkt och vänner på finska sidan, men som svensk får han inte längre gå över gränsen som han alltid gjort. Foto: Andreas Hult/SVT

Svårare vardag för Haparandaborna sedan gränsen stängdes

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan coronasmittan tog sig in i Sverige. Människor och platser har påverkats på flera olika sätt och när gränsen mot staden Torneå stängdes, blev vardagen annorlunda för många Haparandabor.

I januari skärpte Finland bestämmelserna kring gränsen mellan Sverige och Finland. Nu har invånarna i Torneå/Haparanda drabbats hårt. Ett staket har ställts upp för att visa var gränsen mellan länderna går och för Matias och hustrun Virve är vardagen numera annorlunda.

Virve som jobbar i en butik i Finland kan ta sig fram och tillbaka över gränsen som vanligt eftersom att hon är finsk medborgare. Matias som inte har finskt medborgarskap får inte passera staketet.

– Det är trist att folk skiljer på Torneåbor och Haparandabor för vi fattar ju inte besluten, utan det gör våra länders regeringar, säger Virve Huhta som pendlar mellan Sverige och Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.