Överste Nikolaj Primak, som leder expertgruppen som undersöker det nedskjutna ryska stridsflygplanets så kallade svarta låda, på väg in till ett pressmöte i Moskva. Foto: TT

Svart låda öppnad i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

I närvaro av utländska experter och tv-kameror öppnade ryska tjänstemän på fredagen den så kallade svarta lådan från det ryska stridsflygplan som turkiskt jaktflyg sköt ner över Syrien. De ryska myndigheterna har lovat en öppen utredning.

Inför öppnandet varnade biträdande flygsäkerhetschefen i det ryska försvaret Sergej Bainetov att minneskortet hade blivit skadat. Han nämnde inget om registrerade flygdata hade förlorats.

Enligt militären hade planets svarta låda fått bucklor och skråmor men inte utsatts för elden på nedslagsplatsen. Innehållet i svarta lådan kommer att presenteras på måndag.

Turkiet hävdar att det ryska planet kränkte landets luftrum, något som förnekas av Ryssland. Nedskjutningen av bombplanet av typen Su-24 har orsakat en allvarlig kris mellan Turkiet och Ryssland där Moskva infört sanktioner mot Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet