27 november 2015. En turkisk demonstrant bränner en bild på ryske presidenten Vladimir Putin efter nedskjutningen av ett ryskt bombplan på gränsen mellan Turkiet och Syrien. På bilden står ”Putin mördare” på turkiska och ryska. Foto: TT/AP/arkiv

Putin och Erdogan tinar upp relation

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Tayyip Recep Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin vill återuppta ländernas relationer och gemensamt bekämpa terrorism.

Det framgår av ett uttalande från den turkiska presidenten efter ett telefonsamtal mellan de båda ledarna.

Relationen mellan länderna har varit ansträngd sedan turkisk militär sköt ner ett ryskt stridsflygplan i fjol. Telefonsamtalet kom till stånd efter att Erdogan, enligt Kreml, i ett brev bett om ursäkt för nedskjutningen. Men det finns ingen turkisk bekräftelse på att Erdogan uttryckligen bett om ursäkt – dock ska han ha beklagat händelsen.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Putin sade tidigare i dag att Erdogans brev skapar förutsättningar för att avsluta krisen mellan de två länderna. Han sade också att Ryssland nu kommer att häva reserestriktioner och påbörja samtal för att återuppta handelsrelationerna mellan länderna.

Den turkiske presidenten sade i dag också att han överväger möjligheten att pesonligen träffa sin ryske kollega.

Rysk-turkiska trätan

  • Turkiet och Ryssland står på olika sidor i konflikten i Syrien. Turkiet har de senaste åren krävt regimskifte i Syrien medan Ryssland i september 2015 inledde luftangrepp till regeringens stöd.
  • Den 24 november sköt turkiskt jaktflyg ned ett ryskt stridsflygplan av typen Su-24. En pilot och senare en marinsoldat dödades när planet störtade på syriskt territorium bara ett par mil från Medelhavet.
  • Turkiet uppger att planet kränkte dess luftrum och ignorerade varningar, medan Ryssland kallat händelsen ett bakhåll där turkiska F-16-plan anföll in i syriskt luftrum.
  • Händelsen utlöste ett ordkrig mellan länderna och Ryssland införde en rad ekonomiska sanktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet