Det ryska planet planet sköts ned vid syrisk-turkiska gränsen. Foto: TT

Turkiet sköt ner ryskt stridsplan

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin dundrar mot Natolandet Turkiet. Nedskjutningen av det ryska bombplanet får allvarliga konsekvenser, enligt honom. Turkiet säger å sin sida att landet har rätt att försvara sig. I eftermiddag håller Nato krismöte.

Enligt turkisk militär ska det ryska planet av typen Su-24 ha varnats tio gånger på fem minuter.

Bombplanet möttes av patrullerande turkiska stridsflyg av typen F-16 och sköts sedan ned. På videoklipp från turkiska Habertürk syns det brinnande planet störta genom luften.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

– Vi varnade dem för att gå in i turkiskt luftrum innan de gjorde det och vi varnade dem många gånger, säger en turkisk myndighetsrepresentant till nyhetsbyrån Reuters.

Det ryska försvarsdepartementet förnekar dock att planet kränkt det turkiska luftrummet.

Uppgifter: Piloterna har dödats

De två piloterna sågs hoppa från planet i fallskärm. Enligt uppgift från en turkmenisk rebellgrupp i det bergiga området för nedslagsplatsen, nära den syriska byn Yamadi, ska piloterna ha skjutits när de var på väg ner mot marken.

– Våra kamrater sköt i luften och de dog i luften, säger Alpaslan Celik, en befälhavare för den turkmeniska gruppen.

Att läget är allvarligt framgår inte minst av att Turkiet begärt att Natoländerna samlas till extramöte. Där redogjorde Turkiet för detaljerna om nedskjutningen, enligt en talesperson för Nato. Även FN har informerats om utvecklingen. Det är första gången som en Natomedlem skjutit ned ett ryskt eller sovjetiskt militärflyg sedan 1950-talet, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet