Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från rättegångssalen i Malaga. Foto: Uppdrag granskning

Svensk erkänner två mord i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot det ökända Malmögänget ”Los Suecos” tog en ny vändning på fredagen när en av de åtalade oväntat erkände morden på två narkotikasmugglare i södra Spanien. De övriga åtalade medger viss medhjälp vid brotten.

Åtalet i Malaga tingsrätt handlar om två mord i Marbella och Estepona 2018. Sammanlagt är åtta personer från Sverige åtalade, däribland två brödrapar från Malmö. Alla fyra bröder är kända i den svenska undre världen och påstås ha begått en rad mord. De fyra övriga står åtalade för inblandning eller medhjälp.

– Los Suecos är ett ökänt gäng killar från Malmö som håller till på den spanska Solkusten där de misstänks ligga bakom en rad sprängningar och mord, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

Ligans utpekade huvudman greps 2020 i Dubai efter att ha blivit lokaliserad via Encrochat.

Koppas till 10 mord

– Ligan anses också vara part i en pågående gängkonflikt i Sverige där nio personer mördats. De är även kopplade till ett mord på en Malmöbo i London, säger Diamant Salihu.

En av männen erkänner nu de två morden i Spanien och de övriga åtalade erkänner olika former av medhjälp, skriver El Pais.

Det ska bland annat röra sig om hjälp med att skaffa och gömma den motorcykel som användes vid morden samt att uppehålla en av männen som skulle mördas.

Erkännandena kommer efter att de åtalade nått en uppgörelse med åklagarsidan.

– Det handlar om en rejäl strafflindring för alla åtalade. För att få en strafflindring har de åtalade träffat en överrenskommelse med åklagaren, säger Gonzalo Boye, som är Los Sueco- ledarens försvarsadvokat, till SVT.

Vad de kraftigt sänkta straffen innebär avslöjas nästa fredag när rättegången återupptas. Men när det gäller den utpekade huvudmannen kommer han enligt uppgifter att släppas direkt efter rättegångens slut eftersom han då har suttit häktad sedan gripandet i Dubai 2020, det vill säga i nästan tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.