Under falskt namn knöt Patrik kontakt med högerextrema företrädare i konventet London Forum, och inte minst dess grundare Stead Steadman. Foto: privat/TT

Svenske Patrik infiltrerade nazister: ”Det var swastikor på väggarna och alla var beväpnade”

Uppdaterad
Publicerad

Svensken Patrik Hermansson har under ett års tid infiltrerat alt-right-rörelsen bestående av nazistiska och rasistiska grupperingar i USA och England. I Aktuellt berättar 25-åringen om hur han vid flera tillfällen kände sig rädd.
– De uttryckte sig rakt på sak vad de ville göra med anti-fascister, svarta och judar, säger han i Aktuellt.

Patrik Hermansson medverkade under onsdagskvällen i Aktuellt. Han beskriver ett år av frustration, som när han satt med nazister på en pub i London och jubel utbröt över massmordet på en gayklubb i Orlando.

– Det svåraste har varit att man har velat säga ifrån men inte kunnat göra det, säger Patrik Hermansson.

Politisk flykting

Det var i samband med studier i London som han blev introducerad för Expos systerorganisation Hope not hate och erbjöd sin hjälp. Det ledde till att han, under falskt namn, knöt kontakt med högerextrema företrädare i konventet London Forum, och inte minst dess grundare Stead Steadman, skriver Dagens Nyheter som först berättade om Patrik. 

– Jag presenterade mig som en politisk flykting från vänsterdiktaturen Sverige. Jag hävdade att jag var besviken på Sverige, på migrationen och vänsterlutningen i universitetsvärlden. De var inte så misstänksamma över den biten. Att Sverige är i något slags förfall är en bred bild som nästan alla håller med om, säger Patrik i Aktuellt.

En byst av Hitler i köket

Via Stead Steadman fick Hermansson kontakt med en lång rad nazistledare i västvärlden, som ställde upp på att bli intervjuade för en masteruppsats om ”politiskt förtryck av högern”.

Patrik Hermansson säger i Aktuellt att han vid ett antal tillfällen har känt sig rädd, bland annat när han vid ett tillfälle befann sig i ett hus i en förort till Seattle tillsammans med en grupp människor.

– Det var swastikor på väggarna och en byst med Hitler i köket och alla var beväpnade. Då var jag ganska rädd.

Glorifierar Sverige

Det som förvånat honom mest under det senaste året är hur sammanflätad den högerextrema rörelsen är internationellt.

– Den legitimitet jag lyckades skaffa mig i England kunde jag enkelt överföra till USA, där jag hela tiden stötte på svenskar. Och så har jag förvånats över hur antisemitiska de är och hur de glorifierar Sverige och Skandinavien.

LÄS MER: Högerextrem rörelse i Sverige inspireras av USA

LÄS MER: Omstridde högerradikale Bannon tar plats i Vita huset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer