Vida Merhannia och Ahmadreza Djalali. Bilden togs innan forskaren greps i Iran 2016. Foto: Privat

Svensk-iranska forskaren Ahmadreza Djalali nära att avrättas i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Teheran har hotats med att hans avrättning kan ske när som helst. Det uppger hans fru Vida Merhannia till SVT Nyheter.

Under fredagen fick Ahmadreza Djalali kontakta sin fru för första gången på flera år. Då berättade han att han mottagit hot att hans dödsdom kan verkställas närsomhelst.

– Han är väldig rädd och vet inte vad som kommer att hända. Det är hemskt, säger Vida Merhannia till SVT Nyheter.

Hon uppger också att iranska medier har visat upp Djalalis fall i både tv-sända klipp och i artiklar.

– De säger att han är en spion för Israel och att de kommer att verkställa hans dödsdom så snart som möjligt, säger Vida Merhannia.

Kopplingar till domen mot Noury

I tisdags fastställde Svea hovrätt domen mot Hamid Noury, som förra årets dömdes för grovt folkrättsbrott efter massavrättningarna av politiska fångar i Iran. Domen mot Noury har väckt stor uppståndelse i Iran.

– Iran kopplar domen mot Noury till hotet om Djalalis avrättning, det blir en slags hämnd, säger Maja Åberg på Amnesty.

Dömd för spioneri

Ahmadreza Djalali, tidigare forskare vid Karolinska institutet i Stockholm, greps under en konferensresa i Iran 2016 och dömdes senare till döden för spioneri. Verkställandet av straffet har skjutits upp flera gånger.

Djalali nekar till anklagelserna och säger att den bekännelse han angivit är framtvingad under tortyr.

Svenska myndigheter och organisationer, bland annat Amnesty, har utan framgång försökt få Ahmadreza Djalali fri.

UD: Kräver att dödstraffet inte verkställs

Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till SVT Nyheter att man har tagit del av uppgifterna kring Djalalis avrättning.

”Utrikesdepartementet har också uppmärksammats på dessa uppgifter, som inte är bekräftade. UD står i kontakt med Ahmadreza Djalalis anhöriga i Sverige”, skriver UD och fortsätter:

”Sveriges ansträngningar för Ahmadreza Djalali fortsätter med oförminskad styrka. Ahmadreza Djalalis situation tas kontinuerligt upp med företrädare för Iran på hög nivå. Sverige har sedan länge krävt att dödsstraffet inte ska verkställas”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I somras inföll sjuårsdagen för Djalalis gripande i Iran. SVT Nyheter intervjuade då Vida Merhannia som berättade om svåra förhållanden i fängelset. Hör den svensk-iranska forskarens fru i klippet. Foto: TT/privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.