Svensk militär till Mali?

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan komma att skicka ett tiotal miltära instruktörer till Mali.

Sedan Frankrike och dess stridsflyg ställt sig på Bamako-regeringens sida mot islamistrebeller i norra Mali kommer EU att påskynda sin insats. Personal kan vara på plats redan i slutet av februari eller början av mars.

För Sverige kan det bli aktuellt att skicka 12-15 militärinstruktörer till Mali om beslut tas om en EU-insats. Tanken är att de ska vara med och snabbutbilda Malis egna styrkor i Bamako-området. Dessa styrkor skulle sedan flyttas upp till stridsområdet i nordöstra delen av landet.

Konflikt i Mali 2012

– Det handlar till exempel om allmän vapenträning och strid i mindre förband, säger Anders Silwer, insatschef hos Försvarsmakten, till TT.

Dröjer månader

Silwer uppger att det är rimligt att tro att de svenska instruktörerna är på plats i Mali först om några månader, eftersom läget efter Frankrikes attack i helgen ser annorlunda ut nu. Enligt Michael Mann, talesman för EU:s utrikeschef Catherine Ashton, kommer EU-styrkor inte att delta aktivt i striderna.

En svensk man sitter sedan november 2011 som gisslan hos en av islamistgrupperna. Anders Silwer vill inte svara på om svenska styrkor kan komma att delta i ett fritagningsförsök.

– Det hanteras helt av UD det där. Jag kan ingenting om hur hans situation är nu efter det som hänt. Och vi kommenterar aldrig specialförband.

Danmark bidrar

Danmark har beslutat att bidra till den franska insatsen i Mali med ett transportflygplan av Hercules-typ, rapporterar Ritzau.

-Man företar sig inte den här typen av operationer i världens oroshärdar utan risk. Men det är viktigt att understryka att det inte är stridande trupp vi bidrar med, utan transportkapacitet, sade utrikesminister Villy Sövndal efter att Folketingets utrikesutskott godkänt regeringens förfrågan på eftermiddagen.

Försvarsminister Nick Häkkerup säger att planet förmodligen kan lyfta redan i morgon kväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt i Mali 2012

Mer i ämnet