Hannah-Sophia Karjalainen, från Härryda, befann sig fyra gator från explosionen: ”Det som kändes mest var när vi såg tv-bilder på människor som skadats.” Foto: Privat/TT

Svenska Hannah-Sophia var fyra gator från smällen

Uppdaterad
Publicerad

– Det som kändes mest var när vi såg tv-bilder på människor som skadats och tänkte på att vi själva gått förbi platsen bara några timmar tidigare. Det säger svenskan Hannah-Sophia Karjalainen, som bor fyra gator från explosionsplatsen i New York. 

Hon kommer från Härryda och är på semester. Vid 20.30-tiden i går, amerikansk tid, var hon på väg till hotellet tillsammans med sin man. Då small det. 

– Eftersom det hela tiden låter i den här stan, så tänkte vi inte så mycket på det. Vi undrade om det var en bil som baktände. 

Reagerade på blåljusfordonen

I receptionen hade man inte ens hört något. Däremot tittade personalen ut mot alla utryckningsfordon som började dyka upp. 

– Det kom tre-fyra på en gång. Det var då jag själv började inse att det nog var något större. Fortfarande trodde jag dock att det rörde sig om något vardagligt, som en krock eller en gasspis som exploderat. 

Först när Hannah-Sophia Karjalainen och hennes man slog på tv:n på hotellrummet infann sig obehagskänslan.  

Bilder på skadade människor

– Vi såg bilder på skadade människor som filmats med en mobiltelefon. En medelålders kvinna blödde och höll sig för huvudet. Två kvinnor i 20-årsåldern hade fått splitterskador. Det såg ut som en av dem hade en skruv inbäddad i axeln. 

Samtidigt skickade myndigheterna ut ett säkerhetsmeddelande via sms till personer i området kring 27:e gatan. 

– Vi uppmanades hålla oss inomhus, följa  nyheterna och inte vistas i närheten av fönstren. 

Trots att detta utspelades i New York en vecka efter 15-årsminnet av 11 september, har ingen – vare sig amerikan eller turist – gjort kopplingar till den händelsen, säger Hannah-Sophia. 

Ändrar inte semesterplanerna

– Åtminstone inte högt. Själv har jag naturligtvis tänkt tanken. Men beskedet från myndigheterna är ju att det som nu hänt inte rör sig om terrorverksamhet. 

Hannah-Sophia Karjalainen och hennes man kommer att vara kvar i New York till på tisdag och tänker inte ändra sitt program. 

– Vi tar det lugnt och följer utvecklingen. Fortfarande hör vi sirener, säger hon när SVT Nyheter når henne vid 03-tiden på morgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i New York

Mer i ämnet