Svenske Jörgens hus flyttades 400 meter i raset i Gjerdrum

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hävs delar av avspärrningarna efter jordskredet i norska Gjerdrum. Svenske Jörgen Sandman och hans fru är en av flera familjer som förlorade sitt hem i det förödande raset.

– Vi är oerhört tacksamma över att fortfarande vara vid liv, säger han i SVT:s Morgonstudion.

En dryg månad har passerat sedan den norska befolkningen skakades av nyheten om ett kraftigt jordskred i Gjerdrum utanför Oslo. Sju personer har hittills hittats döda i rasmassorna och ytterligare tre personer saknas fortfarande.

Jörgen Sandman och hans fru vaknade mitt i natten av ljud utanför hemmet och trodde att någon försökte bryta sig in i deras hus. Bara minuter senare föll hela bostaden ihop över dem.

– Tack och lov för vårt vidkommande rasade det mesta av huset bort från oss och inte över oss, så vi klarade oss i stort sett helskinnade. Efteråt vet vi att huset flyttade sig cirka 400 meter, säger Jörgen Sandman i Morgonstudion.

Utreder jordskredet

Under dagen hävs stora delar av de avspärrningar i området som tidigare hindrat många familjer från att flytta tillbaka till sina hem.

– Vi har alla en sak gemensamt och det är vi är drabbade på ett eller annat sätt. Många är väldigt tacksamma och glada över att äntligen få komma hem, andra är mer reserverade och några är rädda för att flytta tillbaka. Man får ha förståelse för alla de yttringarna, säger Jörgen Sandman.

Sökinsatsen efter de tre saknade personerna pågår fortfarande i det norska samhället. Samtidigt utreder landets myndigheter händelsen.

– När allt tystnade runt omkring oss satt vi ovanpå den hög som en gång var vårt hem. Vi bodde på bottenvåningen, så det var surrealistiskt att titta ner på det vi dagen innan fick titta upp på. Vi såg att man har byggt en väg in i området vilken innebär att man är där med arbetsmaskiner och grävmaskiner och att man på ett betydligt mer effektivt sätt kan söka efter de tre personer som saknas, säger Jörgen Sandman.

”Oerhört tacksamma”

Två av de saknade bodde i samma hus som Jörgen och hans fru.

– Vi är oerhört tacksamma över att fortfarande vara vid liv, men vi är också medvetna om att personer vi kände ganska väl inte längre finns ibland oss. Det absolut viktigaste nu är att de kan återfinnas så att deras nära kan ta hand om det sätt som vi normalt gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.