Svenska Sandrella på semester i Beirut: ”Försöker få oss hem härifrån”

Uppdaterad
Publicerad

I går satt Sandrella Gabro på ett hotellrum i centrala Beirut tillsammans med sin syster när det plötsligt exploderade. I dag är det en stad i ruiner.

– Vi vet inte vad vi ska göra. Vi har ringt till anhöriga sedan i går som försökt få oss hem, men det verkar stå still.

Liksom många som befann sig i den libanesiska huvudstaden under tisdagseftermiddagen, kände Sandrella Gabro av den första explosionen och trodde att det var en jordbävning.

– Men sen kom smällen och det var då allt glas krossades. Vi hörde skrik utanför och paniken spred sig väldigt snabbt. Receptionen ringde och bad oss evakuera, säger Sandrella Gabro.

Explosioner i Beirut 2020

”Kontakta anhöriga”

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om hur många svenskar som befinner sig i Libanon för tillfället, och inte heller om någon av dem har skadats.

Sandrella Gabro och hennes syster klarade sig undan några fysiska skador.

UD uppmanar de svenskar som befinner sig i området att hålla sig inomhus, ta kontakt med anhöriga i Sverige samt hålla sig uppdaterad via lokala medier. 

– Har man skadats och behöver akut hjälp är det lokala myndigheter man ska kontakta, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet