Svenska studenten i Hongkong: ”Det var som att folk förberedde sig för krig”

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Forsberg från Sverige studerar vid Baptist University i Hongkong sedan augusti. Under veckan har demonstranterna kommit allt närmare både skolan och hans hem.

– Det var som att folk förberedde sig för krig, säger han.

Sedan slutet av augusti befinner sig Johannes Forsberg i Hongkong för en utbytestermin vid Hong Kong Baptist University – ett universitet som inte har haft några demonstranter på plats förrän på tisdagen.

– I går började man bygga barrikader även på mitt universitet vilket vi inte var beredda på, säger han.

Protesterna i Hongkong

Johannes Forsberg beskriver situationen som surrealistisk och att det är svårt att förstå att det händer. Demonstranterna som han har följt på avstånd under flera veckor kommer nu allt närmare.

– Det är konstigt, de är där vi bor på campus, det som är hemma där det alltid har varit lugnt och säkert. Det var som att folk förberedde sig för krig, säger han.

Inte särskilt orolig

Situationen till trots känner sig Johannes Forsberg ”inte särskilt orolig”, enligt honom. Han berättar att universitetet som han pluggar vid i Hongkong hela tiden har uppdaterat dem med information om vad som händer. Nyligen har alla studenter på campus fått flytta till ett hotell och all undervisningen kommer i fortsättningen att vara online.

– Vi blev hela tiden uppdaterade om vad som händer och jag kände redan under gårdagen att det inte skulle bli några strider vid mitt universitet då det fanns andra strider i staden som var viktigare för polisen att kontrollera, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet