Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
OSSE tittar även på andra faktorer utanför vallokalerna, bland annat yttrandefrihet och tryckfrihet. Foto: Morgonstudion

Hon ska bevaka valet i USA: ”Det måste finnas en öppenhet”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon går USA till val. En av dem som kommer att bevaka processen är den svenska valobservatören och riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M).

– Tanken är inte att vi ska ogiltigförklara eller giltigförklara ett val, utan ge en bild av hur valet har genomförts, säger hon i SVT Morgonstudion.

Margareta Cederfelt har arbetat som valobservatör i 15 år och det här är hennes tredje presidentval i USA. I år kommer hon att vara på plats i delstaten Michigan. Det är oerhört jämnt mellan demokrater och republikaner i Michigan, och därför kallas den för en ”swing state” – den kan svänga åt båda hållen.

– Michigan har under många mandatperioder varit demokratiskt, men under förra mandatperioden tog Trump majoriteten. Nu hoppas Biden kunna ta tillbaka delstaten, förklarar Cederfelt.

Cederfelt säger att engagemanget inför valet är mycket stort i Michigan – och att synpunkterna är många:

– Det är naturligtvis mycket pådrag här, ett stort intresse och ett högt valdeltagande.

”Måste finnas öppenhet”

Det stora engagemanget syns inte minst i antalet poströster – fler än 60 miljoner amerikaner har redan förtidsröstat. Även röstandet under valdagen väntas nå höga nivåer. Margareta Cederfelt och hennes kollegor vid OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, kommer att vara på plats i vallokalerna under hela dagen för att bevaka röstandet.

– Tanken är att ge rekommendationer för hur systemet kan utvecklas för att stämma överens med internationella överenskommelser, säger hon.

OSSE tittar även på andra faktorer utanför vallokalerna, bland annat yttrandefrihet och tryckfrihet.

– Det är mycket som ingår i ett val. Det måste finnas en öppenhet i ett samhälle som tillåter både oppositionella och majoritetspartier att arbeta, säger Cederfelt.

Trump kritisk till poströster

President Donald Trump har tidigare sagt att han är mycket kritisk till hur poströsterna ska räknas, och det är osäkert om han kommer att acceptera årets valresultat. Margareta Cederfelt tycker dock att det är för tidigt för att säga om det finns fog för hans misstänksamhet.

– Vi får se vad som händer. Jag har lärt mig under årens lopp att det finns ledare som uttalar sig, men det är inte alltid säkert att de gör som de har sagt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet