Sean och Camilla McDonough bor i Paris sedan många år, och har följt årets val med spänning. Foto: SVT

Svenskar i Paris om valet: Väldigt konstigt – men extra viktigt

Uppdaterad
Publicerad

”Emmanuel Macron är rätt person för att åter få Frankrike på rätt spår.” Det menar några svenskar bosatta i Paris som SVT Nyheter pratat med. Familjen McDonough följer valet noga, och har särskilt upprörts över Marine Le Pens förslag om att göra det svårare som utlänning att bo i Frankrike.
– Det är ju helt katastrofalt. Inte klokt. Går vi tillbaka till Hitler?, säger Camilla McDonough.

I dag tittar omvärlden spänt på, när Frankrikes medborgare går och röstar fram sin blivande president. Samtidigt finns det de på plats i landets hjärta, Paris, som bara kan följa det som sker med spänning.

– Det här valet är så viktigt, inte bara för Frankrike, utan också för EU och hela världen, säger Camilla McDonough, 60, en svensk medborgare som varit bosatt i Paris sedan 40 år tillbaka.

LÄS MER: Fillon-aktivisten: ”Först blev jag förvånad,och sedan väldigt arg”

”Väldigt konstigt val”

Hon och familjen följer valet noga och med stort intresse.

– Det har också varit ett väldigt konstigt val. Det har aldrig varit så här förut, utan några klara favoriter från början, säger sonen Sean McDonough, 20.

– Och för oss svenskar som bor här är det extra viktigt, säger Camilla McDonough.

LÄS MER: Le Pens hopp: Att soffliggarna avstår att rösta – i protest

”Går vi tillbaka till Hitler?”

Dagens presidentval kan mycket riktigt få reella konsekvenser för de svenskar som bor i landet. Skulle Frankrikes nästa president heta Marine Le Pen, har hon, utöver mer långsiktiga mål som ett utträde ur både eurosamarbetet och hela EU, lovat att göra det dyrare och svårare att anställa utländska medborgare.

– Det är ju helt katastrofalt. Inte klokt. Extra avgifter för att anställa utländsk personal… Går vi tillbaka till Hitler? säger Camilla McDonough.

– Det är så många svenskar som arbetar här, inom franska företag eller svenska.

Inte oroliga

Att Le Pen skulle gå vidare till denna avgörande valgång förvånade inte, menar hon, och hon upplevde en oro bland många svenska bekanta i Paris veckan efter den första valomgången.

– Men nu är man rätt säker på att det blir Macron. Många mätningar här går att lita på. De flesta hade rätt på procentenheter i första valomgången.

LÄS MER: Svag mobilisering mot Nationella fronten jämfört med 2002

Tror på Macrons förmåga

Även om hon bott mer än halva livet i landet, saknar Camilla McDonough franskt medborgarskap, men om hon fick lägga sin röst är valet självklart.

– För många svenskar här är Europa väldigt viktigt, och Macron tycker om EU. Jag tror på att han vill skapa ett starkare Europa, modernisera det här landet när det gäller administration, och förenkla arbetsrätten som är så komplicerad.

– Jag känner att det blir bra, det kommer att bli något nytt. Han har rätt erfarenhet för den korta tiden han har varit med. Jag tror han är precis rätt person att vända på det här, säger Camilla McDonough.

”En fransk Obama”

Sonen håller med.

– Han känns lite som en fransk Obama, man kan inte riktigt jämföra, men det är många likheter, särskilt med känslan av hoppfullhet, säger Sean McDonough.

–  Om det blir Macron visar vi att vi inte går i samma fotspår som tidigare.

LÄS MER: Macrons e-post hackad – ”Intern information sprids”

Förstår Hollande-liknelserna

Samtidigt förstår de båda tveksamheten mot Macron, som gör att många fransmän mer väntas rösta på honom för att få bort Le Pen, snarare än för hans politik

– Det är det att han var med i den socialdemokratiska regeringen. Hollande ade vunnit ett val med vänsterpolitik, och det störde sedan många att en bankir togs in till makten. Och Macron symboliserar det, säger Camilla McDonough.

– Många säger att Macron är Hollande nummer två, säger Sean McDonough.

– Det är inte sant, när han var inne i regeringen drev hans in egen politik. Han har aldrig följt den socialistiska politiken, säger Camilla McDonough.

Tänker inte lämna landet

Oavsett hur det går i valet, kommer dock inte familjen McDonough att lämna den franska huvudstaden i första taget – politik och det ännu rådande undantagstillståndet till trots.

– Paris har förändrats efter terrorattackerna, livet är annorlunda. Det är militär med k-pister överallt, man måste öppna väskan när man går in på varuhus. Men å andra sidan, den livskvaliteten vi har här i Paris… det är fortfarande än av de vackraste städerna i världen, säger Camilla McDonough.

– Som Macron har sagt, det är dags att skriva ett nytt kapitel. 2016 var ett konstigt år, här men också med hur det har gått i USA. 2017 kanske det kommer något mer positivt, säger Sean McDonough.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet