Carl Sundqvist från Skanör tvingades boka om sin flygbiljett från Alicante i Spanien eftersom inga svenskar skulle tillåtas gå av planet i Köpenhamn. Foto: Carl Sundqvist / SVT

Svenskar på väg hem stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Carl Sundvik fick inte gå på flyget från Madrid till Kastrup med hänvisning att Danmark stängt sina gränser. Det trots att svenskar ska få landa på Kastrup om de ska vidare till Sverige.

– Vi försökte övertyga personalen vid gaten att vi får åka via Danmark, men de var stenhårda.

Vid tolv på lördagen stängde Danmark sina gränser för utländska medborgare. Enligt Kastrups säkerhetschef Johnnie Müller ska svenska medborgare som ska hem få landa på flygplatsen.

– De svenskar som landar kommer att få komma in om de ska vidare till Sverige, sa Müller tidigare under dagen till TT.

Men när Carl Sundvik skulle åka hem från Spanien till Skanör stoppades han från att gå på flyget.

– Personalen vid gaten sa att svenska medborgare var tvungna att antingen ha ett anslutande flyg från Kastrup eller kunna bevisa att man hade en bil parkerad vid flygplatsen för att kunna åka direkt till Sverige. Hade man inte det fick man inte åka med flyget.

Ett 20-tal svenskar stoppades

Carl hade tänkt att ta tåget eller en ersättningsbuss från flygplatsen över till Sverige, men inte ens när han visade sin tågbiljett fick han följa med flyget.

– Vi var ett 20-tal svenskar som inte fick följa med. Några unga tjejer och barnfamiljer var tvungna att stanna kvar. Vi försökte säga till personalen att vi fick åka med, men de fick ingen ny information.

Köpte ny biljett

Carl valde att boka en ny flight via Frankfurt och sen till Arlanda, för att ta tåget ner till Skåne. Han uppskattar att resan till slut blir 20 gånger dyrare än den skulle från början.

– Det gick inte att komma fram till flygbolaget på telefon och på flygplatsen hänvisade de oss till en kö som var helt enorm. Ingen chans att man ställer sig i en sån, jag vill åka hem. Nu blir jag ett dygn föresenad, men jag kommer hem. Hoppas jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.