Strandliv i coronatider på Mackenziestranden i Larnaca: Avstånd mellan parasollerna! Foto: Etienne Torbey /TT-AFP

Svenskar portas när Cypern öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Cypern förbereder för att öppna sina gränser för turister. Direktflyg ska tillåtas från 19 länder – dock inte från Sverige.

Beslutet gäller 16 EU-länder samt Schweiz, Norge och Israel, uppger Cyperns transportminister Yiannis Karousos enligt tidningen Cyprus Mail.

I den första gruppen ingår tretton länder, bland dem Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Slovakien och Litauen. Därifrån tillåts direktflyg från den 9 juni, skriver den brittiska tidningen Daily Mirror, men besökarna måste gå med på att testa sig för coronavirus inom 72 timmar från ankomsten.

Coronapandemin

Den 20 juni utvidgas kretsen med Schweiz, Estland, Polen, Tjeckien, Kroatien och Rumänien. Då slopas också testkravet för besökare från de 13 första länderna.

Stora länder saknas

Ett antal länder saknas dock helt på listan: De hårdast drabbade länderna, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien, liksom Beneluxländerna, Sverige och Ryssland.

Karousos sade att listan ska uppdateras i takt med att coronaläget förändras, men gav enligt Daily Mirror inte stort hopp för britter som vill semestra i landet i sommar.

Under lördagen rapporterades inga nya smittade på Cypern, vilket är första gången sedan den 9 mars.

Oklart om Grekland

Ett annat populärt resmål för svenskar som det just nu råder oklarheter om är Grekland.

Tidigare i veckan meddelade landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis att man öppnar landet för turism den 15 juni, men ännu har ingen officiell lista över vilka nationaliteter som då kommer tillåtas inresa presenterats. Klart är i alla fall att man inte öppnar gränsen för alla länder.

Urvalet ska bygga på ”epidemiologiska kriterier”, och Greklands turismminister sade nyligen i en intervju med brittiska ITV News att britter sannolikt inte kommer tillåtas in i landet inledningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet