Svenske Alexander Atessis befinner sig i Grekland och hamnade mitt i stormen. Foto: Sakis Mitrolidis/TT, Privat.

Svenske Alexander hamnade mitt i stormen: ”Det värsta jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot torsdag svepte ett kraftigt oväder in över Halkidikiregionen i norra Grekland. Enligt uppgifter till Reuters har minst sex utländska turister dött och hundratals har skadats. Svenske Alexander Atessis befinner sig i regionen och hamnade mitt i ovädret.

– Det var det värsta jag varit med om, säger han till SVT Nyheter.

Alexander Atessis har en lägenhet i den grekiska orten Pefkochóri. På onsdagskvällen satt de och spelade kort på uteplatsen när ovädret plötsligt slog till.

– Vi brukar gå ut och äta på kvällen men vi visste att det skulle börja regna, så vi stannade hemma. Men det blev betydligt mer än regn, det åskade och blixtrade konstant i säkert sju timmar. Det var det värsta jag varit med om, säger han.

”Ser ut som ett katastrofområde”

Alexander Atessis och hans familj klarade sig oskadda men stormen orsakade stora materiella skador.

– Träd har slagits omkull, det är sopor överallt och stranden ser ut som ett katastrofområde.

Trots den stora förstörelsen råder det enligt Alexander Atessis ett lugn över Pefkochóri. Dock saknar de fortfarande el och vatten.

– Jag var ute och pratade med en restaurangägare nyss, han var orolig över att mycket av maten skulle förstöras om inte elen kom tillbaka. På andra orter har det kommit tillbaka, men det pratas om att det kan ta upp emot två dagar innan allting är återställt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.