Martin Karlberg, bergen i bakgrunden är ”baksidan” av Cerro el Gordo. Foto: Privat

Svenske Martin bor nära olycksplatsen: ”Jag blev chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Martin Karlberg befinner sig bara en mil från bergskedjan i Colombia där flygplanet har kraschat. Senast igår var han i området. – Det är jättetragiskt för de inblandade och fotbollslaget. Hela Medellin såg fram emot den här matchen i morgon, säger han till SVT Nyheter.

Minst 25 personer befaras ha omkommit när ett flygplan på väg från Bolivia till Medellin i Colombia kraschade i bergskedjan Cerro El Gordo i närheten av staden La Ceja. Martin Karlberg från Sverige, som tidigare bott i Colombia, är på semester i landet och bor bara en mil från La Ceja, i byn El Carmen de Voboral.  

Han väcktes av nyheten om flygkraschen.

Flygkraschen i Colombia

– Jag blev chockad. Det var en kompis som hörde av sig, det är jättetragiskt.

Från balkongen ser han bergskedjan Cerro El Gordo där olyckan inträffade i natt, colombiansk tid.

– Det är bara berg, toppar lite överallt på omkring 3.000 meters höjd.

”Lerigt och svåråtkomligt”

Senast igår var Martin Karlberg på promenad i byn Campo Alegre, som ligger på baksidan av Cerro El Gordo. Det var också över det området som planet ska ha upplevt tekniska problem.

– I svenska mått mätt är bergsområdet svåråtkomligt. Det är grusvägar och smala vägar och det har regnat mycket senaste tiden så det är lite lerigt. Just nu är det uppehåll men det har regnat varje dag och igår kväll regnade det ganska mycket.

Martin Karlberg säger också att colombianerna sett mycket fram emot finalen i den sydamerikanska fotbollsturneringen Copa Sudamerica, matchen som fotbollslaget på planet var på väg till.

– Jag försökte få tag på biljetter men det gick inte. Hela Medellin såg fram emot den här matchen. I morgon kväll så blir det första december och det är en speciell grej i Colombia, alla är ute på gatorna och det är massa fyrverkerier. Att matchen skulle spelas samma kväll gjorde det extra speciellt, det kommer att bli ännu större på nyheterna.

Nu väntar Martin Karlberg på att det ska bli morgon i Colombia så att han kan få tag på sina vänner.

– Jag hoppas verkligen att jag inte känner någon som är drabbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Colombia

Mer i ämnet