Till vänster: Simon Sandeborg. Foto: Privat

Svenske Simon ser franska bränderna från lägenheten: ”De säger till om det är dags att bege sig”

Uppdaterad
Publicerad

Under sin semesterresa på franska Rivieran bor svenske Simon Sandeborg just nu någon kilometer från den största av de rådande skogsbränderna i regionen. Under natten mot onsdag sken kullarna bakom byn Le Lavandou i brandorange.

– Vi har utsikt från vår lägenhet åt det hållet, och stod uppe i kanske fyra, fem timmar och bara tittade, säger han till SVT Nyheter.

Kraftiga skogsbränder härjar just nu i sydöstra Frankrike. Flera olika eldsvådor bekämpas på flera håll runt om i regionen, och de värsta lågorna härjar just nu kring orten Bormes-les-Mimosas i departementet Var, längs Rivierakusten.

Simon Sandeborg från Stockholm befinner sig just nu på semesterresa tillsammans med några kompisar i Le Lavandou, en kustby bara någon kilometer öster om Bormes-les-Mimosas.

LÄS MER: Tiotusentals evakueras undan bränder på franska Rivieran

– Vi har förstått att det har varit extrem hetta och brandfara, och hört om skogsbränderna i kringliggande områden, säger han till SVT Nyheter.

– Vi var ute och åt i natt, och då var det någon ur personalen på stället som pekade i västlig riktning, och så såg man som ett rött-orange sken från kullarna, kanske runt halvettiden.

– Vi har utsikt från vår lägenhet åt det hållet, och stod uppe i kanske fyra, fem timmar och bara tittade.

”Vi var ute och åt i natt, och då var det någon ur personalen på stället som pekade i västlig riktning, och så såg man som ett rött-orange sken från kullarna, kanske runt halvettiden, förklarar Simon Sandeborg,” på semester i Le Lavandou. Foto: Simon Sandeborg

”Om det går så långt kommer brandkåren”

Sammanlagt 12.000 människor har tvingats fly det värst brandhärjade områdena, men hittills har inget sådant besked kommit till Le Lavandou.

Enligt Simon Sandeborg har myndigheterna på orten inte gått ut med någon allmän information till invånarna, även om lokala medier rapporterar flitigt om läget.

– Det känns som att livet rullar på. Vi har lite kontakt med grannar som är härifrån området, som sa att om det skulle gå så långt så kommer brandkåren och säger till att det är dags att bege sig.

Rök syns stiga från kullarna i inlandet. Foto: Simon Sandeborg

”Folk lägger sig på stranden”

Han beskriver situationen som relativt lugn, även om det har varit en del rörelse med blåljus på väg mot bränderna. Han upplever att invånarna är ganska vana vid liknande situationen.

– Folk lägger sig på stranden, så jag antar att de flesta är ganska lugna.

Han har även varit i kontakt med svenska UD, som i nuläget uppmanar till att följa just lokal information.

– Vi har väl aldrig känt någon fara i sig, däremot ser man att det är ganska rejäla skogsbränder, säger Simon Sandeborg.

LÄS MER: Svenska Csilla på Korsika: ”Det brann precis utanför mitt hus”

31 grader i skuggan

Hettan håller samtidigt i sig över området, och inget regn syns i meteorologernas långtidsprognoser för Rivieran.

– Senaste dagarna har det blivit ännu varmare, i dag är det 31 grader i skuggan, säger Simon Sandeborg i Le Lavandou.

– Jag tror vinden gör ganska mycket. Elden färdas med vindarna, och det var lite det vi ville vara vaksamma över, hur vindarna gick. Det har blåst ganska ordentligt.

LÄS MER: Kraftiga bränder i södra Europa

Inte oroliga

Simon Sandeborg och hans sällskap blir kvar i Le Lavandou någon dag till, och planerar senare resa vidare öster ut längs kusten. Många vägar har stängts av med anledning av bränderna, men även om rutterna kan behöva läggas om en del finns inga planer på att avsluta Frankrikebesöket i förtid.

– Vi har inte varit oroliga på så sätt, även om det ser rätt påtagligt ut. Det känns som att vi är på ett ganska behagligt avstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.