Tiotusentals evakueras undan bränder på franska Rivieran

Uppdaterad
Publicerad

12.000 människor har evakuerats undan en kraftig skogsbrand nära orten Bormes-les-Mimosas i sydöstra Frankrike. Samtidigt rasar en mängd andra bränder runt om på Rivieran, i Provence och på Korsika. Uppemot 70 brandmän har skadats, och Frankrike begär stöd av EU i släckningsarbetet. Myndigheter utesluter inte att en del av bränderna kan ha orsakats av mänsklig inverkan.

Sydöstra Frankrike står i lågor. Flera kraftiga skogsbränder rasar på olika håll i regionen.

Värst drabbat är departementet Var, en bit av den franska Rivieran placerad ungefär mittemellan storstäderna Nice och Marseille, och hem till de populära turistorterna Saint-Tropez, Sainte-Maxime och Toulon.

12.000 evakuerade

Den senaste och kraftigaste branden rasar just nu i Bormes-les-Mimosas. Över 800 hektar skog har eldhärjats, och 12.000 personer har under natten mot onsdag evakuerats ur området. 3.000 av dem ska ha varit gäster på en semestercamping, enligt den lokala tv-kanalen France Bleu Provence.

Fler än 600 brandmän bekämpar just nu den aktuella branden, och man inväntar samtidigt ytterligare hundratals som understöd från andra franska departement.

LÄS MER: Hundratals bekämpar franska skogsbränder

Spred sig hastigt under natten

Branden ska ha tagit fyr vid 22-tiden på tisdagskvällen, ett par kilometer västerut kring orten La Londe-les-Maures.

– Branden spred sig från midnatt från La Londe-les-Maures och mot Cap Bénat. Den våldsammaste brandhärden befinner sig just nu kring Cap Bénat. Evakueringarna på minst 10.000 personer har gjorts allt eftersom branden spridit sig. Det här är ett område vars befolkning fördubblas eller trefaldigas under sommaren, förklarar räddningstjänsten i Var i ett uttalande under förmiddagen.

Cap Bénat är en halvö som sträcker ut sig söderut från Bormes-les-Mimosas.

Fyra brandmän ska ha skadats under brandbekämpningen, varav en ska ha varit i behov av sjukhusvård.

Invånare ser på medan brandrök stiger ur skogen kring La Londe-les-Maures, där den kraftigaste branden i området ska ha haft sitt ursprung. Foto: TT

Inga civila skador

Enligt borgmästaren i Bormes-les-Mimosas är branden ännu inte under kontroll och han beskriver läget som brådskande. Han säger också att evakueringen har gått mycket smidigt till och att ingen ur civilbefolkningen hittills har kommit till skada i branden.

– Samtidigt är inget vunnet än. Det är absolut nödvändigt att inte bostadsområden drabbas, säger borgmästaren François Arizzi till France Bleu Provence.

Staden har samtidigt öppnat ett särskilt kriscenter för oroliga medborgare.

LÄS MER: Akut vattenbrist i Italien när skogsbränder härjar

Kan ha orsakats av människor

Det är ännu oklart vad som startade branden. Enligt France Bleu ska ursprungspunkten ha varit på en parkeringsplats för husvagnar. Borgmästaren François Arizzi säger att han misstänker att det rör sig om mänskligt agerande, och utesluter inte att brott har begåtts.

Många kampanjer har drivits i södra Frankrike under sommaren för att undvika att människor av oaktsamhet skulle orsaka nya bränder, med anledning av den torra väderleken. Senast i förra veckan lanserade myndigheter i Hérault, departementet kring staden Montpellier, en omtalad Twitterkampanj med en bild på en rykande cigarettfimp i vägrenen, utkastat ur en förbipasserande bil, med texten: ”Denna lilla gest som gör dig till en stor idiot”

”Budskapet är åtminstone tydligt och otvetydigt. Håll till godo!”, skriver räddningstjänsten i Herault som komplement till sin Twitterbild. Foto: TT

Lokaltidning förklarar krig mot bränderna

Branden kring Bormes-les-Mimosas är samtidigt som sagt bara den värsta av bränderna i departementet. Enligt Var-Matin rasar samtidigt flera i sammanhanget mindre bränder kring en mängd andra orter: Tourves, Fréjus, Six-Fours, Sant-Julien le Montagnier, La Croix Valmer, Saint-Tropez, Artigues, Hyères och Signes. Flera av dem beräknas under onsdagen vara under kontroll, men eftersläckningsarbete pågår ännu.

Den lokala dagstidningen Var-Matin förklarar i dag på sin förstasida att ”krig är förklarat” mot bränderna.

Sammanlagt har 3.000 hektar skog och vildmark i området hittills eldhärjats. 70 brandmän har skadats, varav fem svårt.

Höga temperaturer och torra vindar försvårar släckningsarbetet, samtidigt som bränderna enkelt sprider sig genom vegetationen.

LÄS MER: Kraftiga bränder i södra Europa

En kvinna kramar om en brandman på en eldhärjad parkering för husbilar i Bormes-les-Mimosas. Foto: TT

Brinner i flera vädersträck

Utöver läget i Var, har också flera departement i sydöstra Frankrike liknande bekymmer.

Västerut, i departementet Bouches-du-Rhône härjar ett antal bränder, och larm om nya härdar fortsätter komma in under onsdagen, rapporterar France Bleu. Även inåt låndet, kring Aix-en-Provence, utspelar sig samma sak.

LÄS MER: Turister flyr från Sicilien

Rasande eldar på Korsika

På Medelhavsön Korsika har ett hundratal personer evakuerats, samtidigt som ”abnorma” skogsbränder råder på öns norra delar, enligt lokala myndigheter. Nära 2.000 hektar har hittills brunnit.

– Det rör sig om svårtillgängliga områden, men de kan sprida sig om de inte hanteras, säger Gérard Gavory, talesperson för det aktuella departementet Haute-Corse, enligt le Monde.

Flera flyg vattenbombar området, men hårda vindar på närmare 40 meter per sekund försvårar flygmöjligheterna, samtidigt som de påskyndar lågornas spridning.

Ingen ur civilbefolkningen ska ha skadats, enligt myndigheterna ”trots” brändernas enorma omfattning.

LÄS MER: Csilla: ”Det brann precis utanför mitt hus”

Begär hjälp från EU

Frankrike har med anledning av brändernas sammantagna omfattning på så många olika håll i området begärt stöd från övriga EU-länder i form av ytterligare flyg med möjlighet att vattenbomba bränderna. Hittills har Italien skickar ett flyg som sedan tisdag bistår i släckningsarbetet på Korsika.

Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb säger med anledning av bränderna på Korsika till le Monde att Frankrike har en fullgod kapacitet i sina möjligheter till brandbekämpning, men betonar det i år ovanligt svåra läget.

– För att ge en liten idé om omfattningen, förra året, vid samma tillfälle, hade våra flyg släppt ut 2.000 laster vatten. I år är vi uppe i 4.000. Våra räddningflyg utsätts just nu för en hård prövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.