Enligt åtalet utforskade hackarna även sårbarheter i nätverken hos bioteknikföretag och företag som arbetar med Covid-19-vaccin, behandlingar och provtagningsteknologi. Foto: TT

Svenskt företag bland offren i USA-åtal mot kinesiska hackare

Uppdaterad
Publicerad

USA har åtalat två utpekade kinesiska hackare för att ha stulit affärshemligheter och annan information till ett värde av flera miljarder svenska kronor.

Bland offren finns coronavirus-forskare, vapenindustrin och ett svenskt företag – ”Offer 15”.

Det var i mars 2017 som de två kinesiska hackarna slog till mot det svenska företaget, enligt det amerikanska åtal som offentliggjordes tidigare i veckan. ”Offer 15” beskrivs som ett svenskt onlinespelföretag och är ett av 25 icke namngivna exempel på de hundratals offer som enligt åtalet ska ha drabbats. 

Hackarna ”stal cirka 169 gigabyte data rörande, bland annat, utvecklingskod till Offer 15:s produkter, utvecklarkoder och certifikat, användarnamn och lösenord och kod kopplat till uppgraderingar i spelet”, står det i åtalet.

Uppges vara värt miljarder

Enligt åtalet ska de två ha hackat både för egen vinnings skull och å kinesiska underrättelsetjänstens vägnar. Värdet på den stulna informationen sägs uppgå till flera miljarder svenska kronor.

Bland de beskrivna måltavlorna finns företag inom vapenindustrin, mjukvaruutveckling och läkemedelsbolag. Tidigare ska de också ha angripit människorättsaktivister.

”Mer nyligen utforskade de sårbarheter i nätverken hos bioteknikföretag och andra företag som det är allmänt känt arbetar med Covid-19-vaccin, behandlingar och provtagningsteknologi”, står det i åtalet.

Huruvida de faktiskt ska ha lyckats stjäla information om coronavirusforskning framgår inte.

Säpo känner till åtalet

SVT har sökt amerikanska justitiedepartementet som avböjer att ytterligare kommentera åtalet. Svenska Säpo säger sig känna till åtalet men hänvisar i övrigt tillbaka till amerikanska myndigheter. Mer generellt säger sig dock Säkerhetspolisen se ett ökande underrättelsehot från kinesiskt håll.

– Kina har en avsikt och en förmåga att försvaga Sveriges handlingskraft. Det kinesiska underrättelsehotet har både breddats och fördjupats och omfattar bland annat cyberspionage, säger pressekreteraren Gabriel Wernstedt.

The New York Times har bett kinesiska ambassaden i USA om en kommentar. En taleskvinna för ambassaden hänvisar till tidigare uttalanden från kinesiska UD, som framhåller att Kina är emot alla typer av cyberattacker och hot. Tidningen konstaterar att någon rättegång är osannolik eftersom Kina inte har något utlämningsavtal med USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.