En givarkonferens planeras också för att mobilisera finansiering för en återuppbyggnad av staden. Foto: Mohamed Messara/EPA/TT

Sverige ger 4,8 miljoner i stöd till Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Sida skickar 4,8 miljoner kronor i stöd till libanesiska Röda korset för att underlätta arbetet efter explosionen i Beirut.
– Det känns väldigt bra att kunna ge ett sådant besked snabbt, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Efter den stora explosion som ägde rum i Libanons huvudstad Beirut i tisdags har svenska biståndsmyndigheten Sida nu beslutat att skicka 4 815 000 kronor till det drabbade området.

– Det känns bra att vi lyckats få fram ett beslut så snabbt om ett direktstöd. De jobbar ju för fullt med humanitärt stöd för de drabbade, säger Peter Eriksson.

Pengarna går från Sida till svenska Röda Korset och vidare till hjälporganisationens libanesiska motsvarighet. Pengar som ska gå bland annat till ambulansverksamhet, sjukvårdsinsatser och utdelning av mat och rent vatten i staden.

Kan bli mer

Bistånd av den här typen kommer från en biståndsresurs som finns i beredskap om större internationella katastrofer skulle inträffa. Samtidigt är Sverige en av de största bidragsgivarna till Röda Korset-federationens fond för snabba humanitära insatser, vilket också har används för att underlätta arbetet i Beirut.

”Sida är i kontakt med flera andra av våra humanitära partners som finns på plats och vi är beredda att ge fler stöd till arbetet med att hjälpa drabbade på olika sätt”, säger Göran Holmqvist, chef för avdelningen som hanterar Sidas humanitära bistånd i ett pressmeddelande.

EU ger 340 miljoner kronor

EU har avsatt 33 miljoner euro, motsvarande omkring 340 miljoner kronor, i finansiell nödhjälp som ska täcka de omedelbara behoven för räddningstjänst och sjukvård i huvudstaden, uppger EU-kommissionen.

En givarkonferens planeras också för att mobilisera finansiering för en återuppbyggnad av staden. Detta kommer dock att ske först efter att en utvärdering av vilka behov som finns har gjorts, uppger en EU-källa.

Även Vita huset har erbjudit sin hjälp. I ett samtal med Libanons premiärminister Hassan Diab framförde USA:s utrikesminister Mike Pompeo sina kondoleanser och lovade att stödja libaneserna ”i den strävan efter värdighet, välstånd och säkerhet som de förtjänar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionerna i Beirut

Mer i ämnet