Foto: SVT

Indiens president: ”Sverige kan bidra till Indiens utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Som enda svensk journalist fick i dag SVT:s Indienkorrespondent en intervju med den indiske presidenten Pranab Mukherjee under hans Sverigebesök.

Under sin långa politiska karriär med flera ministerposter har Pranab Mukherjee sällan gett intervjuer. I dag gjorde presidenten ett undantag, då han anser relationen mellan Indien och Sverige som mycket viktig.

– Enormt många kämpar för att skapa utveckling i Indien och här kan Sverige bidra, säger Pranab Mukherjee.

Statsbesöket ska främja handel och vetenskapligt utbyte, och när presidenten i dag träffade stadsminister Stefan Löfven skrevs flera avtal under bland annat på miljöområdet, då Indien är i stort behov av internationell expertis för att utvecklas ekonomiskt utan att miljön tar skada.

– Sverige har flera fördelar som till exempel tillgång till avancerad teknik. Indien är redo att ta till sig detta. Vi har nu underlättat för investeringar och välkomnar svenska aktörer, säger Pranab Mukherjee.

Samarbetar om hållbar stadsplanering

Just nu är Indien drabbat av en extrem värmebölja där över 2.000 människor avlidit. Landet hör till de som redan drabbas hårt av klimatförändringar, men vill ändå inte ingå bindande avtal inför klimattoppmötet senare i år.

– Begränsningar hjälper verken Indien eller andra utvecklingsländer. Men vi behöver teknik för att kunna skapa den energi som krävs för att vi ska utvecklas, menar Pranab Mukherjee.

Men när presidenten i dag besökte Hammarby sjöstad var det för att se exempel på hållbar stadsplanering, ett av många områden för ökat samarbete mellan Sverige och Indien framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.