Europaparlamentarikern Heléne Fritzon är orolig för att den svenska EU-rabatten kan försvinna innan budgeten är färdig. Foto: Mikael Eriksson

Sverige kan gå miste om EU-rabatt

Uppdaterad
Publicerad

När Europaparlamentet nu ska ta ställning till coronaöverenskommelsen som förhandlingar i EU-toppmötet ledde till, är det inte alls säkert att Sverige får den rabatt som statsminister Stefan Löfven annonserade i tisdags. Det menar europaparlamentarikern Heléne Fritzon (S).

– Jag är lite orolig över de förslag som ligger på bordet, säger hon.

När statsminister Stefan Löfven mötte pressen efter toppmötet i tisdags var han nöjd. Förhandlingen hade resulterat i att Sverige får rabatt på medlemsavgiften till EU med elva miljarder kronor årligen under perioden 2021 – 2027.

Men det är inte säkert att det blir så. I dag ska Europaparlamentet rösta om en resolution där de ska ta ställning till överenskommelsen som stats- och regeringscheferna fattade kring långtidsbudgeten och återhämtningsfonden till coronadrabbade länder.

– Jag är lite orolig över de förslag som ligger på bordet. När jag tittar på dem så ser jag att man väljer att bryta ut långtidsbudgeten och där finns förslag som att rabatterna ska avvecklas, säger Heléne Fritzon (S), europaparlamentariker.

Viktigt att hålla fast vid svenska linjen

Men det finns andra som tycker att rabatterna kostar för mycket.

– Jag kommer att vidhålla i mitt anförande att vi ska behålla den kompromiss som ligger från stats- och regeringscheferna, säger Fritzon.

Var det inte dumt av statsministern att gå med på uppgörelsen om rabatterna inte är säkrade?

– Jag vill se det som att det här är ett paket, har man förhandlat så har man. Men det är viktigt för mig att hålla fast vid den svenska linjen idag, säger Fritzon.

Omröstning under eftermiddagen

Eftersom långtidsbudgeten är större än tidigare så kommer Sveriges EU-avgift att öka med ungefär sex miljarder kronor om året även om rabatterna får finnas kvar.

Europaparlamentet kan godkänna eller förkasta hela långtidsbudgeten. De kan komma att kräva justeringar på utgiftssidan men att rabatterna skulle påverkas är inte troligt enligt regeringen, detta eftersom de ligger i en annan del.  

– Regeringen känner inte någon oro för de rekordstora rabatter som Sverige fick under förhandlingen och som var en nödvändig del av överenskommelsen vid toppmötet. Europaparlamentet har inte medbestämmanderätt när det gäller rabatterna. Den överenskommelse mellan stats- och regeringscheferna som finns vad gäller rabatterna kvarstår, säger Sami Mashial, pressekreterare hos EU-minister Hans Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.