Sveriges ambassadör i Tunisien: Därför gläds många över avskedandet

Uppdaterad
Publicerad

Tunisiens president har meddelat att parlamentet stängs i flera dagar och att premiärministern tvingas avgå. Ett glädjebesked för många i landet, menar Anna Block Mazoyer, Sveriges ambassadör i Tunisien.

– Presidenten säger att han vill gå till botten med korruptionen, säger hon.

Efter kraftiga protester mot landets styre avsatte i söndags Tunisiens president Kaïs Saied premiärminister Hichem Mechichi och stängde parlamentet i 30 dagar.

– Det är många som gläds, och andra som förfasas, det beror på hur man ser det. Alla vet om att det finns en hel del parlamentariker som är korrupta och presidenten säger att han nu vill gå till botten med det och ställa dem inför rätta. Det är ingen i landet som är glad över korruptionen, säger Anna Block Mazoyer, Sveriges ambassadör i Tunisien, i SVT:s Morgonstudion.

Tror inte på nytt parlamentsval

President Kaïs Saied har det senaste dygnet bland annat suttit i möten med fackförbund, arbetsgivarföreningen och andra viktiga organisationer och institutioner.

– Han vill försäkra att han tänker agera inom konstitutionen och att det här är en 30 dagars frysning av parlamentets aktiviteter, säger Anna Block Mazoyer.

Som läget ser ut just nu tror hon att det inte blir ett nytt parlamentsval där folket får säga sitt den närmaste tiden.

– Nu ska presidenten utse en ny regeringschef och sedan ska det bildas en ny regering, jag tror att en del ministrar kommer att sitta kvar. Det är inte dags för parlamentsval just nu, säger Anna Block Mazoyer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.