Utrikesreportern om händelserna i Tunisien: ”Har länge varit ett spänt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande protester, en avsatt premiärminister och militärfordon som omringat det nedstängda parlamentet. Det är vad som skett i Tunisien det senaste dygnet.

– Det har länge varit ett spänt läge i Tunisen, inte minst politiskt mellan just presidenten och regeringsmakten, säger frilansjournalisten och utrikesreportern Fanny Härgestam i SVT:s Morgonstudion.

Tunisien lider av stora ekonomiska och sociala problem och missnöjet mot landets styre har växt. Därtill är befolkningen trött på det instabila, politiska läget – oavsett vilket politiskt håll man kommer ifrån. Det säger Fanny Härgestam i Morgonstudion.

– Jag tolkar också de här protesterna som en väldigt allmän protest mot det politiska etablissemanget, men mer specifikt mot regeringen med slogans och krav på regeringens fall.

Efter kraftiga protester har presidenten nu avsatt premiärministern och stängt parlamentet i 30 dagar. Under natten omringade militärfordon parlamentsbyggnaden, medan människor jublade och sjöng nationalsången, berättar vittnen.

Hör utrikesreportern berätta mer om läget i landet och hur man ska förstå vad som nu sker, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.