• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

”Ett brott mot internationell rätt”, kallar Sverige den påstådda kemvapenattacken i Syrien för. Foto: AP/TT

Sveriges uppmaning: Skicka avväpningsinsats till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen samlades FN:s säkerhetsråd för ett extrainsatt möte angående Syrien. Sverige krävde att generalsekreteraren omedelbart skickar en avväpningsinsats till Syrien för att få bort alla tänkbara kemiska vapen en gång för alla.

Vid mötet krävde Sverige att säkerhetsrådet ska fördömma den påstådda användningen av kemiska vapen i Douma förra veckan eftersom det är ett brott mot internationell rätt. Sverige krävde dessutom att generalsekreteraren omedelbart skickar en avväpningsinsats till Syrien.

-  Eftersom vi måste få bort alla tänkbara kemiska vapen som fortfarande kan finnas i landet, en gång för alla, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

Sverige upprepade uppmaningen att inrätta en utredningsmekanism som också identifierar vem som ligger bakom användningen av kemiska vapen så att ansvar därmed kan utredas. Vid säkerhetsrådets möte tidigare i veckan stoppade Ryssland upprättandet av en sådan mekanism.

Mötet inleddes med att FN-chefen António Guterres vädjade till medlemsstaterna att ta sitt ansvar ”under dessa farliga omständigheter”. Han varnade också för att ett dödläge i säkerhetsrådet kunde leda till en ”fullskalig militär eskalering”, rapporterar flera medier.

”Försök att förhindra eskalering”

Mötet hölls samtidigt som omvärlden väntar på det militära anfall mot Syrien och den syriska regimen som Frankrike, Storbritannien och USA signalerat. Detta som en reaktion på uppgifterna om att kemiska vapen ska ha använts mot civilbefolkningen i Douma den 7 april.

En delegation från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har skickats till Syrien och väntas anlända i östra Ghouta under lördagen.

Inför mötet sa utrikesminister Margot Wallström (S) att säkerhetsrådet nu gör ännu ett försök att förhindra en eskalering och alla möjligheter måste prövas, in i det sista.

– Jag ser inte att ett folkrättsbrott ska lösas med att man begår ännu ett folkrättsbrott, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Provokation av säkerhetstjänster

Den ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzia sa under mötet att inga av de ryska specialisterna hittade några spår som tyder på att att kemiska substanser använts.

– Vi har orsak att tro att, och vi har även uppgifter som får oss att tro att, det som skett var en provokation av vissa länders säkerhetstjänster, säger den ryska FN-ambassadören Vassilij Nebenzia.

– Den syriska regeringen har meddelat att de inte har något med detta att göra och har bett om omedelbar, oberoende inspektion av området av OPCW.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax citerar i sin tur försvarsdepartementet i Moskva om att det var rebeller i Douma som låg bakom att kemvapen spreds men att Storbritannien också har en roll i detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.