SVT i Tjeljabinsk – en stad i chock

Uppdaterad
Publicerad

Tjeljabinsk är fortfarande chocktillstånd sedan meteoritregnet som föll över området igår.

– Jag trodde det var ett brinnande flygplan som störtade mot vårt hus, säger Tjeljabinskbon Oksana Triufanova till SVT:s korrespondent på plats i staden.

Efter meteoritsvärmen skadades såväl skolor, dagis och fabriker. Det råder något liknande ett undantagstillstånd i staden och många invånare är fortfarande chockade.

– Den här platsen var full av folk som tittade upp mot kontorshuset här, här var fönsterrutorna utslagna, nu är de täckta med plast, säger Andrej Titajev, som trots allt tog sig till jobbet i går.

Meteoritregn i Ryssland

Men när han kom dit insåg han att han inte kunde hålla gitarraffären han arbetar i öppen – fönstren var trasiga och allting var täckt av ett fint damm.

”Jag kastades från fönstret”

Byggnader och material för motsvarande 200 miljoner kronor förstördes av meteoritsvärmen. Rysslands president Vladimir Putin har idag skickat tusentals man till Tjeljabinsk att röja upp efter förödelsen. Tolvhundra personer skadades av flygande glassplitter och nedfallande föremål, men de flesta lindrigt.

– Det var en sån ljudvåg så jag kastades bort från fönstret. Jag slog mig i bakhuvudet när jag föll, säger Oksana Triufanova.

Hur är situationen i ert hus nu?

– Många fönster slogs ut av ljudvågen, tom moderna fönster med plastramar. De flög ut.

Nu handlar det om att ersätta alla krossade fönster så snart som möjligt. Utan fönster blir det snabbt kallt inomhus när kvicksilvret kryper ner mot 15 minusgrader. Alla daghem, skolor och universitetet i Tjeljabinsk håller stängt i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Meteoritregn i Ryssland

Mer i ämnet