SVT Nyheter publicerade falska skyltar

Publicerad

I samband med rapporteringen om attacken i London publicerade SVT Nyheter och flera andra medier bilder på skyltar som påstods komma från Londons tunnelbana. 

Bilderna som visar handskrivna informationstavlor började under dagen att spridas på Twitter och snappades upp av bland andra SVT Nyheter.

Informationstavlorna som bär tunnelbanans klassiska logotyp, en blå horisontell balk framför en röd cirkel, innehöll följande budskap: ”Alla terrorister påminns artigt om att detta är London och vad du än gör mot oss, så kommer vi att dricka te och gladeligen fortsätta så”. 

Attacken vid brittiska parlamentet

Det förekommer att stationspersonal informerar resenärer genom handskrivna meddelanden på informationstavlor, men de som spreds under dagen, och som SVT Nyheter alltså berättade om, kommer inte från Tunnelbanebolaget Transport of London.

Bilderna, som också spreds av flera parlamentsledamöter och reportrar på BBC ska enligt The Guardian komma från en hemsida skapad av programmeraren Tim Waters i Yorkshire. På hemsidan kan vem som helst skriva på de virtuella tavlorna och sedan sprida bilden.  

Tunnelbanebolagets jurister har tidigare uppmanat Waters att stänga ner sidan, men på en ny sida, som enligt Waters inte drivs av honom kan vem som helst skapa meddelanden som ser ut att komma från tunnelbanan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet