SVT:s utsända Per Anders Engler i Barcelona. Foto: SVT

SVT Nyheters reporter: ”Kataloniens självständighet långt borta”

Uppdaterad
Publicerad

Katalonien förväntas utropa sin självständighet efter folkomröstningen under söndagen. Men bara drygt 40 procent av de röstberättigade deltog. Det ger omröstningen låg legitimitet, säger Per Anders Engler, SVT Nyheters reporter på plats.

– Vilka förhoppningar har katalanerna nu efter folkomröstningens entydiga resultat?

Bland dem som igår röstade ja till självständighet finns nu givetvis en stor önskan att regeringen snarast går vidare och utropar självständighet från Spanien. Men samtidigt förstår de flesta att detta är en process som kanske inte landar i full självständighet ens på sikt. Men bara drygt 40 procent av de röstberättigade katalanerna deltog. När regionspresidenten säger att det är en jordskredsseger är det en sanning med modifikation, säger Per Anders Engler, SVT Nyheters utsände på plats i Barcelona.

Kataloniens självständighetskamp

– Vilken reaktion förväntas från Madrid?

Madrid har ju hela tiden sagt att denna folkomröstning strider mot landets författning och att den därför är såväl olaglig som ogiltig. Premiärminister Rajoy har underkänt omröstningen och pekar på att de flesta katalaner inte deltog. Madrid kommer inte att låta katalanerna bryta sig ur Spanien.

Utlysa nyval?

Centralregeringen har tidigare talat om att straffa Katalonien för dess olydnad genom att dra in regionens självstyre och utlysa nyval. I det här infekterade läget kommer man troligen att avvakta och försöka få till stånd förhandlingar om Kataloniens status och villkor som autonom spansk region.

– Hur ser den fortsatta politiska processen ut från katalanskt håll?

Man får förutsätta att den katalanske regeringschefen Carles Puigdemont menar allvar när han säger att regeringen nu ensidigt kommer att utropa självständighet. Det sas tidigare att det skulle ske inom 48 timmar efter en ja-seger i folkomröstningen. Ryktet säger att det kan ske i mitten av den här veckan.

Lång väg

Med det låga valdeltagandet är det svårt att på allvar hävda att merparten av katalanerna röstade för att lämna Spanien. Det krävs avtal mellan regionen och moderlandet för att det ska kunna ske, och det finns inga förutsättningar för det i nuläget. Självständigheten är långt borta. Att bryta sig loss och utropa en egen republik är en mycket lång och snårig väg – både politiskt och juridiskt, säger Per Anders Engler, på plats i Barcelona.

LÄS MER: 90 procent sa ja till självständighet

Det katalanska självstyret

Katalonien räknas som historiskt landskap och har därför större självstyre än de övriga spanska regionerna, undantaget Baskien som dessutom har en självständig ekonomi. Katalanerna har ett eget regionalt parlament, en regional regering, egen poliskår och domstol. Katalanska är huvudspråket, men spanska talas också av de flesta.

Under medeltiden var grevskapet Barcelona en del av kungariket Aragonien som när det genom ett äktenskap förenades med Kastilien i slutet av 1400-talet bildade dubbelmonarkin Spanien. Under det spanska tronföljdskriget i början av 1700-talet försökte Katalonien bryta sig loss från Spanien. Men upproret slogs ner brutalt, vilket katalanska separatister aldrig glömmer. Katalonien tvingades in under Madrids kontroll.

Under 1930-talets republik upprättades det katalanska självstyret. Katalonien var då liksom Baskien en självstyrande region inom republiken Spanien och vägen öppnades mot en separation Men inbördeskriget och general Francos seger krossade det katalanska självstyret och drömmen om ett självständigt Katalonien. Katalonien hamnade under hårt förtryck. Det dröjde sedan till demokratiseringen 1978 innan Katalonien återfick en stor del av sitt självstyre. Men det har inte räckt för separatisterna.

Fakta: Katalonien

Katalonien värnar om sitt eget språk, katalanskan, samt sin egen kultur, identitet och historia.

Det finns en väl spridd uppfattning i regionen att centralmakten i Madrid diskriminerar katalaner.

Det högt industrialiserade Katalonien är en av Spaniens rikaste regioner med 7,5 miljoner invånare.

Med ekonomiska argument pekar separatister på att regionen, som står för en femtedel av Spaniens BNP och en ännu större andel av landets export, är en stor nettoinbetalare till Spaniens skatteutjämningssystem.

Självständighetsivrarna fick förnyad kraft i samband med underkännandet av Kataloniens nya lag om självbestämmande 2010. Det skedde efter en flera år lång process där lagen redan urvattnats flera gånger.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet