SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås är på plats i Zimbabwes huvudstad Harare. Foto: SVT

SVT på plats i Harare: ”Spöklikt öde här”

Uppdaterad
Publicerad

Zimbabwes 93-åriga president Robert Mugabe är gripen av militären. SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås är på plats i Zimbabwes huvudstad Harare.

Hur är situationen där just nu?

– Det är spöklikt öde här i Harare. Militären har posterad sig med pansarvagnar utanför samtliga viktiga byggnader, så som parlamentet och domstolarna. Samtidigt är det inte hotfulla militärer. Vissa hälsar glatt på dem och gör tummen upp, säger Johan Ripås.

Protesterna mot Mugabe

Är det en kupp vi ser?

– Det råder ingen tvekan om att militären har tagit makten i Zimbabwe. En vän här åkte just från landets näst största stad Bulawayo hit till Harare. Han berättade att poliserna längs vägen har bytts ut mot militärer. Frågan är vart detta kommer att leda. Kommer Emmerson Mnangagwa ta över som president, eller låter man Robert Mugabe sitta kvar som ett slags lam anka? Militären kan tänkas göra det för att göra sina aktioner mer legitima. 

Vad handlar hela konflikten om?

– Det handlar om den yttersta makten i Zimbabwe efter Robert Mugabe. Hans fru Grace Mugabe har under en längre tid manövrerat sig upp mot presidentposten. Men hon är väldigt impopulär här i landet. Nyligen sparkades vice president Mnangaqwa, ett verk av Grace Mugabe. Men Mnangagwa har militären på sin sida och det är troligt att det är han som ligger bakom det som sker nu. 

Hur allvarlig är situationen för landet?

– Zimbabwe är ett land med kollapsad ekonomi. Det sista landet behöver är oroligheter. Förhoppningsvis talar militären sanning när man säger att man bara ska återställa ordningen, det vill säga stoppa Grace Mugabe. Om Mnangagwa kliver in som president behöver det hållas ett val väldigt snart för att skydda demokratin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet