Jens Reuter deltog i demonstrationerna i Chemnitz för att visa att han tycker att asylsökande kriminella ska utvisas ur Tyskland. Foto: SVT/Bram VerbekeVisa alla (3)
Visa alla (3)

SVT på plats i tyska Chemnitz: ”Folk är ledsna och arga”

Publicerad

I den tyska industristaden Chemnitz är stämningen tryckt efter de våldsamma kravallerna nyligen. Händelserna har väckt stor uppmärksamhet runtom i världen och många Chemnitzbor är nu oroade över stadens rykte.
– Många har tårar i ögonen och är bedrövade över det som hänt, säger Christoffer Wendick, SVT Nyheters Europakorrespondent, på plats i Chemnitz.

– Vi har talat med många människor som öppet berättar att de är ledsna och chockade över det som hänt. Många hävdar att de inte är nazister men är arga över att kriminella asylsökande inte utvisas ur landet, säger Christoffer Wendick.

Fler poliser på plats

Polisens närvaro har kraftigt förstärkts i Chemnitz inför de nya protester som planeras de närmaste dagarna. Högergrupper har uppmanat till en sorgemarsch under torsdagskvällen samtidigt som styrande politiker vill få till stånd en offentlig dialog med medborgarna. Vänsterorganisationer och det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland kommer att hålla politiska möten på lördag.

”Alla inte nynazister”

– Alla pratar om extremhögern och extremvänstern som var där under kravallerna. Jag var där i måndags, men jag tillhör mitten i samhället. Visst fanns det nynazister där, ett hundratal. Men jag och de flesta andra är inga nynazister. Jag gick dit för att uttrycka min ilska. Asylsökande män som springer runt och hugger med knivar ska utvisas, säger försäkringsmäklaren Jens Reuter, som SVT:s utsända träffar i centrala Chemnitz.

Under söndagens och måndagens våldsamma kravaller skadades ett tiotal människor. Videobilder visar hetsjakter och angrepp mot icke-tyskar. Det som utlöste oroligheterna var ett knivdåd då en 35-årig tysk dödades. En av de misstänkta gärningsmännen är 22-årig man från Irak som tidigare dömts för misshandel.

Daniel Schneider i Chemnitz oroar sig över det rykte som Chemnitz fått. Foto: SVT/Bram Verbeke

– Jag är mycket ledsen för offrets föräldrars skull. Det som hänt ger tyvärr Chemnitz en dålig stämpel. Just nu anordnar vi en konstnärsvecka för unga. Men efter det som hänt har många föräldrar till unga runtom i Sachsen inte vågat skicka sina barn hit, säger Daniel Schneider som är ansvarig på en kulturverkstad i delstaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer