Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås rapportera om den politiska spänningen från Johannesburg. Foto: SVT

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås: Hela Sydafrika väntar på besked om Jacob Zuma

Uppdaterad
Publicerad

Enligt obekräftade källor har Sydafrikas regeringsparti ANC beslutat om ett så kallat återkallande av Jacob Zuma från presidentämbetet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
– Hela Sydafrika ligger sömnlösa här nu och väntar på besked, rapporterar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås från Johannesburg.

Vad skulle ett återkallande från presidentämbetet innebära?

– Om det nu är så som allting tyder på, att ANC genom sin partistyrelse eller verkställande utskott har beslutat och meddelat Jacob Zuma att han ska avgå, då har han inget stöd, då har han ju ingen legitimitet för att vara president.

– Han är Sydafrikas president i egenskap att han är ANC:s val, så jag tror att det är en fråga om formalia om när Jacob Zuma kommer gå med på det här, men helt säkra kan vi inte vara.

Har ANC den makten över presidenten?

– Rent formellt har de inte det. Ska Zuma avsättas så måste det ske genom ett parlamentariskt förfarande. Den 22:a februari är det en misstroendeförklaring på schemat i parlamentet som är initierad av oppositionen, så om Zuma stretar emot för hårt är det ganska troligt att ANC kommer att vara med på den här misstroendeförklaringen.

– Det kan till och med bli så att man tidigarelägger det här för att få det ur världen. Hela Sydafrika ligger sömnlösa här nu och väntar på besked.

Det rapporteras att Zuma krävt immunitet i gengäld för att lämna sin post. Zuma har flera åtal med korruptionsanklagelser som hänger över sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jacob Zuma

Mer i ämnet