Jacob Zuma Foto: TT

Beskedet: ANC kräver att Jacob Zuma avgår

Publicerad

Sydafrikas regeringsparti ANC har beslutat om ett så kallat återkallande av Jacob Zuma från presidentposten, bekräftar partiet under en presskonferens på tisdagen.

Jacob Zuma har i samtal med representanter från ANC själv begärt att han ska få avgå inom tre till sex månader, berättar partiets generalsekreterare Elias Sekgobelo Magashule under en presskonferens på tisdagen.

Regeringspartiets beslut om att återkalla Zuma från presidentämbetet fattades efter ett tretton timmar långt möte.

”Brådskande” ärende

Under mötet har ANC dock inte lyckats enats kring en deadline för när Zuma måste svara på partiets beslut.

– När vi återkallar vår kandidat (Zuma) förväntar vi oss att han gör vad vi förväntas oss av honom. Men jag vet inte vad som kommer att hända. Låt oss lämna det till honom, säger Elias Sekgobelo Magashule.

Han sade vidare att ärendet bör behandlas som ”brådskande” och förväntar sig ett svar från Zuma under onsdagen. Generalsekreteraren berättar också att han önskar att ANC-ordförande Cyril Ramaphosa tar över presidentposten.

– Vi (partiet) vill att Ramphosa ska bli ny president, säger Magashule.

Regeringsmöte uppskjutet

Några timmar efter beskedet från ANC kom också beskedet att ett regeringssammanträde som hade varit planerat till onsdagen i stället skjuts upp på obestämd framtid.

Det var i ett första läge oklart om detta hade någon direkt koppling till återkallandet av Zuma.

Kan trotsa beslutet

Jacob Zuma kan dock välja att trotsa partiets beslut om återkallande. Om han gör det hotas han av både en misstroendeomröstning i parlamentet och en riksrättsprocess.

75-årigen har länge kämpat mot korruptionsanklagelser från flera håll och klarat sig igenom en rad försök att avsätta honom. Den senaste tiden har flera högt uppsatta partiföreträdare vänt Zuma ryggen.

Försvararen har dock tidigare sagt att Zuma bör sitta kvar resten av mandatperioden, som sträcker sig till nästa år.

Sydafrikas regeringsparti ANC

Visa

Afrikanska Nationalkongressen (ANC) bildades 1912, organisationen fick sitt nuvarande namn 1923. Målet var utökade rättigheter för Sydafrikas svarta befolkning.

När det av vita afrikander dominerade Nationalistpartiet kom till makten 1948 infördes formellt apartheid, rasåtskillnadspolitik.

ANC genomförde fredliga protester men under 1960-talet beslöt organisationen att kampen mot apartheidregimen också skulle bli väpnad. En av dem som fängslades under denna tid var Nelson Mandela.

Mandela frigavs 1990 efter att han inlett förhandlingar med Nationalistpartiet om en fredlig övergång till ett demokratiskt Sydafrika. År 1994 hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. ANC vann stort och Nelson Mandela blev landets förste svarte president.

ANC har sedan dess behållit sin majoritet i parlamentet.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jacob Zuma

Mer i ämnet